Re: S.r.o. a DPH
Záznamní povinnost můžete vést třeba v excelu, ale musí pak souhlasit s účetnictvím. FÚ třeba porovnává třídu 6 - výnosy se součty základu daně v přiznáních k DPH - uskutečněné plnění. Nebo naopak základ daně pro odpočet s náklady firmy. Samozřejmě musíte doložit rozdíly (nákupy od neplátců,neuplatněná DPH,účtování na trojkové účty)...ale to je na Vás. Ale jestli přijdou jen zkontrolovat, proč je nadměrný odpočet, připravte největší nebo výkmečné faktury, které Vám to způsobily a mohlo by být dobře.
Re: S.r.o. a DPH
Vendy, vy jste zlatá, moc děkuji za odpověď na můj asi poměrně zmatený dotaz :-) Podle toho, co píšete tedy nebude stačit vyjetina z daňové evidence, ale chtělo by to zaúčtovat do toho podvojka. Nějak se s tím poperu já nebo ta druhá účetní, co má dělat tenhle rok. Děkuji Vám moc :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 11. 2010 22:14
Dobrý večer, běžně dělám jen daňovou evidenci, kamarád mě požádal zda bych mu neúčtovala s.r.očko, čili účetnictví. Tenhle rok mu to povede ještě jiná účetní, já se zatím snažím nabiflovat a doučit co a jak abych to od příštího roku mohla dělat. Jen po mě chtěl udělat přiznání k DPH, tak jsem ho udělala jak jsem zvyklá v daňové evidenci s tím, že si to ta druhá účetní celé přeúčtuje do podvojka. To DPH je stejné ať se to vede v evidenci nebo v účetnictví - byla tato moje doměnka správná, prosím?
Teď mu ale přišla kontrola na to DPH (byla vysoká vratka, počítalo se s kontrolou) a já si najednou nejsem jistá co budou vlastně chtít? Stačí jen doklady nebo musím udělat z programu nějakou "vyjetinu" a nebude vadit, že to mám jen v té evidenci? Vím, že právnická osoba musí vést účetnictví, v té evidenci jsem chtěla jen to dph tak nějak provizorně.
Máme se připravit na průšvih?
Děkuju moc za každou radu, snad je to k pochopení :-)