Re: nájemné-osoba blízká
Domnívám se, že si můžete "zadělat" na pěkný problém. Sice píšete, že náklady nepotřebujete, ale to přeci není rozhodující. měla byste mít uzavřenu nájemní smlouvu, vzhledem ke spojeným osobám v ceně obvyklé. Zejména otec, jako plátce DPH a dům zařazený v obchodním majetku určitě uplatňuje náklady, odečítá DPH a pod. Takže doporučuji nějak pořešit.
Moc Vám děkuji. V této problematice se opravdu příliš nevyznám, doposud jsme na to nahlíželi pouze z našeho úhlu pohledu, kdy otec rád pomůže své dceři tím, že jí poskytne prostory bez nájmu. Jsem tam teprve chvilku, tak máme šanci ještě uvést do pořádku. Na stanovení ceny obvyklé postačí srovnání s obdobným prostorem v téže lokalitě, nebo musíme mít nějaký znalecký posudek - ani nevím, zda se posudky na výši nájemného vůbec dělají?
Já Vám rozumím a často se tak zvláště mezi rodinnými příslušníky děje. Pro stanovení ceny obvyklé lze použít jak píšete srovnání s obdobnými prostorami ve vašem místě. Vyhledejte jich několik, a pokud se budou lišit, uděláte si průměr, výpočet uschovejte, případné prokázání určení této výše bude na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 11. 2010 12:56
Dobrý den, podnikám jako FO, neplátce dph a mám obchůdek v domě svého otce. Otec má tento dům v obchodním majetku, podniká jako FO, plátce dph. Zatím jsem mu neplatila žádný nájem ani nemáme sepsanou nájemní smlouvu.Krámek mi příliš nevydělává, takže ani formální náklady ve formě nájemného daňově nepotřebuji. Nedopouštíme se tím nějaké chyby? Děkuji Eva H.