Re: Kdy porodit?
V tom případě nemáte zaměstnavatele a nárok na mateřské dávky byste neměla, náležel by jen rodičovský příspěvek. A protože nemáte nárok na mateřské dávky, nemůžete si vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku. Pokud je otec zaměstnán, může po šestinedělí nastoupit na mateřskou (a v čase té mateřské nemůže pracovat) a vybrat si délku pobírání rodič. příspěvku. Ale mateřskou (tedy mateřské dávky) na Vás zpět nepřevede, protože Vy na mateřské dávky nárok nemáte. Bude zde jen ten rodičák.
Nárok na mateřské dávky byste měla, pokud byste měla nějakého zaměstnavatele a z výdělků u něj by se Vaše mateřské dávky vypočítaly. Ale musí být splněna ještě další podmínka - nasčítat 270 dní pojištění ve dvou letech před nástupem na PPM (takže by Vám zřejmě nestačilo k novému zaměstnavateli nastoupit jen krátce předtím).
Re: Kdy porodit?
Nevím, jestli jste si to nepopletla s tímto:
"(4) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší ..."
To se váš ovšem netýká, když už u tohoto zaměstnavatele nejste zaměstnaná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 11. 2010 14:28
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy nejpozději mám porodit druhé dítě, aby mi vyšla mateřská, že si můžu vybrat délku a měla dobré peníze. Mám 2 letou dceru, MD na 3 roky, prý musím porodit do jejich 3 let, aby mi to vyšlo nebo pak už jedině odpracovat 270 dní. Je to tak? Bohužel můj zam-tel zkrachoval.Děkuji.