A mě nikdo nepomůže?? Prosím :-)))
>Potřebuji vyfakturovat dodávku zboží, Platba i faktura
>byla v EUR, Byla na něj zaplacena záloha 1.11.2010,
>zboží odešlo v pátek 19.11.2010 a fakturuji dnes
>22.11.2010. Vím, že základ daně i DPH musí být přepočítáno v
>Kč, když jde o fakturaci mezi tuzemskými subjekty. Ale
>jaký použít kurs, když máme ve směrnici, že používáme
>denní ČNB? V den platby zálohy, v den UZP nebo dnešní?
>Děkuji
Re: Jaký kurz přepočtu?
Použila bych zde kurz ke dni dodání zboží, tj. 19.11. Ovšem pokud byl vystaven doklad k přijaté záloze s kurzem 1.11. pak se to "hnusně" rozjede. Záleží jak Vám to program dobře pořeší. Jsou firmy, kde pokud je ve stejném měsíci, pak doklad k záloze nevystavují, takže pokud překousnete ho neudělat, tak kurz rozhodně při dodání toho 19.11.
Ještě prosím...
Jitko, ale co tohle?
§ 21 Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň při dodání zboží, poskytnutí služby a převodu nemovitosti
(1) Daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve, pokud zákon nestanoví jinak. Plátce daň uvádí v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň.
...tak zas nevím:-)))
Re: Ještě prosím...
jo, jo, já vím. Toto dilema jsem si užila. Konzultovala jsem jednak na našem Fú, odd. metodiky, kde mne odkázali na metodické odd. ústředí v Praze 1 a tam se vyjádřili, že pokud u služeb, tak k záloze a pokud jde o zboží, tak dle dodání, čili sleduje se pohyb spíše tohoto zboží. Já to u sebe řešila jak daňovým dokladem k záloze, kurz přijetí zálohy, tak i pak kurz ke dni dodání. Pak jsem to zúčtovávala poměrně složitě. Při konzultaci s jinými účetními na školení jsem se dozvěděla, že to moc řeším a nedělají to tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2010 9:19
Potřebuji vyfakturovat dodávku zboží, Platba i faktura byla v EUR, Byla na něj zaplacena záloha 1.11.2010, zboží odešlo v pátek 19.11.2010 a fakturuji dnes 22.11.2010. Vím, že základ daně i DPH musí být přepočítáno v Kč, když jde o fakturaci mezi tuzemskými subjekty. Ale jaký použít kurs, když máme ve směrnici, že používáme denní ČNB? V den platby zálohy, v den UZP nebo dnešní? Děkuji