Re: neschopenka na ÚP
Pokud Vám lékař opravdu vystaví neschopenku na požádání ve lhůtě do 7 dní po skončení zaměstnání, neschopenku předáte bývalému zaměstnavateli (a dále potvrzení o trvání PN či o ukončení PN), který je doplní o přílohu s Vašimi výdělky za poslední rok a předá na OSSZ. Nebudete ale dostávat náhradu mzdy v prvních 21 dnech nemoci (lto má být příští rok, ale nevím, jestli je to už schválené, letos je to 14 dní), ale až nemocenskou od sociálky. Na ÚP se registrujete až po skončení nemoci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2010 12:49
Dobrý den. Potřebovala bych poradit. K 30.11.2010 dostávám výpověď ze strany zaměstnavatele zaměstnanci pro nadbytečnost, s dvouměsíční výpovědní doboru a 3 měsíce odstupného, tedy konec HPP je stanoven k 31.1.2011. V zákoně jsem se dočetla že existuje 7 denní ochranná doba pro nástup na neschopenku. Mám vážné zdravotní problémy a tak bych hned po ukončení HPP chtěla nastoupit na neschopenku, abych se mohla ze všech zdravotních komplikací před nástupem do nového zaměstnání pořádně vyléčit.
Otázky mám dvě.
1) Pokud bych nastoupila na neschopenku 1.2.2011 komu mám neschopenku zaslat, bývalému zaměstnavateli nebo ÚP? Musím se nahlásit na ÚP i když budu na neschopence od 1.2.2011?
2) Od nového roku tedy od 1.1.2011 se mají měnit sociální dávky. Když hned po ukončení HPP nastoupím na neschopenku, bude mi vypláceno 60% z průměrného platu od zaměstnavatele nebo 60% z 60% co dostanu na ÚP?