Postih zaměstnance

• (neregistrovaný)

22. 11. 2010 14:56

Dobrý den, může zaměstnavatel nějak finančně postihnout zaměstnance za to, že podniká a nepožádal o souhlas zaměstnavatele , par.304 ZP.
    zaměstnanec ani neví jestli podniká ve stejném oboru, protože od té doby co všechny volné živnosti mají stejný název - obchod a služby jinde neuvedené, podnikají vlastně všichni v tom samém - alespoň v OR firmy zaměstnavatele se nedá najít bližší specifikace.myslím že přinejhorším by mohlo jít o porušení prac. kázně a výpověď, ale může po něm někdo chtít něco jako ušlý zisk nebo něco podobného - prostě peníze ?
    děkuji předem každému kdo je ochotný tady radit, moc to pomáhá
    Jakub

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2010 15:07

pája

Re: postih zaměstnance
      zkusím to nějak dát dohromady:
      1. Jakýkoliv finanční postih zaměstnance za porušení povinností...atd. dle ZP je podle § 13/1 f) VYLOUČEN
      2. není ale vyloučeno krácení-odejmutí premií,či jak bude nazváno osob. hodnocení
      3.obor činnosti, ve kterém kdo podniká se najde v živnostenském rejstříku, tam lze porovnat, to že mají oba volnou živnost neznamená, že zam-nec podniká ve stejném oboru jako zam-tel
      4.v případě porušení toho § jde o porušení ZP, zda by to bylo dostatečné k výpovědi, to nelze jednoznačně stanovit, je otázka jaké by byly následky porušení
      5. co by mohl zam-tel vymáhat? Pokud by mu zam-nec způsobil škodu svým podnikáním ve stejném oboru, nic by mu nebránilo tuto škodu-ušlý zisk, poškození firmy a já nevím, co ještě- vymáhat soudně,ale výsledek nelze předvídat,málo info.
      Snad stačí toto bjasnění

• 22. 11. 2010 17:25

kuba 17 (neregistrovaný)

Děkuji mockrát, o premie, či jinou složku platu mi nejde, stejně žádnou nemám, ale jedná se mi právě o ten bod 5 - zda by mohl podle ZP " něco " vymáhat. V praxi to vypadá tak, že dělám webové stránky na ŽL a v práci pracuji taky v oblasti servisu výpočetní techniky, konzultací, instalací serverů atd ---prostě podle potřeby zákazníka. Přímo webovky neděláme, ale spadá to pod jednu náplň živnosti. Nijak přímo zaměstnavateli nekonkuruji, ale on mě teď nutí abych to dělal přes firmu, prý jako OSVČ si přivydělávat nesmím, jsem pak v práci unavený a udělám toho méně a jemu se krátí zisk. jde mi o to zda po mě může takovýhle dost pofiderní zisk nějak vymáhat.
      Děkuji jakub

• 23. 11. 2010 10:16

pája

nejsem žádný znalec přes IT, ale mám obavu, že náplň oboru č.56 volné živnosti je jak u Vás tak i u zam-tele totožný a že spíše bude mít pravdu on, ale ohledně shodné činnosti.
      To,jak tvrdí-unavený, uděláte méně, by měl řešit jinak, např.pís.upozorněním na možnost výpovědi pro důvody dle § 52 f) - neuspokojivé pracovní výsledky. Takže si myslím, že vymáhat nějaký zisk asi těžko- nebyl by schopen prokázat, jak jste ho poškodil, ale výpověď po upozornění, tam by to asi prošlo, čili se budete muset rozhodnout, jak dále, zda s ním bojovat, nebo se podřídit a zachovat si zaměstnání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).