Přijetí služby - místo plnění mimo ČR

• (neregistrovaný)

22. 11. 2010 16:00

Dobrý den,
    prosím o radu, tápu. Přijali jsme službu od NEPLÁTCE, Rakušana, služba byla poskytnuta v Rakousku (zprostředkovatelská činnost). My jsme plátci.
    Na faktuře od něj je napsáno, že jsme sami zodpovědní za zdanění. A teď tomu tedy nerozumím, to by se snad musel zaregistrovat jako plátce, dát nám svoje DIČ a teprve potom bychom samovyměřili. Nebo je to jinak?
    Děkuji Vám za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2010 17:46

Jana N. (neregistrovaný)

Re: Přijetí služby - místo plnění mimo Č
      ano, samovyměření bych také udělala až od plátce

• 22. 11. 2010 21:59

lali (neregistrovaný)

Máme stejný problém jen se službou ze Slovenka, rozumím tomu správně , že samovyměření DPH by jste udělali až po doddání DIČ .

• 22. 11. 2010 18:29

LeaX (neregistrovaný)

Obdoba našeho § 94/11 ZDPH - poskytnutím služby dle § 9/1 se nejspíš stal plátcem. Chtělo by to jen získat jeho DIČ.

• 23. 11. 2010 8:37

Anonymní (neregistrovaný)

Dobrý den, paní Leo mnohopkrát děkuji, jen abych si udělala jasno: je tedy pravda, že kdykoliv pro nás - plátce DPH někdo z jiné země EU - neplátce, udělá jakoukoli službu, ať tady nebo v jiné zemi EU, automaticky se stává plátcem? Já tomu paragrafu totiž moc nerozumím a ať čtu cokoli na toto téma, stále nemám úplně jasno.
      Děkuji Vám za cenné rady.

• 23. 11. 2010 19:03

LeaX (neregistrovaný)

§ 94/11 ZPDH:
      "Osoba povinná k dani se sídlem nebo místem podnikání v tuzemsku, která poskytuje služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1, se stává plátcem dnem poskytnutí těchto služeb, pokud povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká příjemci služby."
      Tento § říká, že pokud tuzemská osoba - nepodnikatel, která poskytne služby dle § 9/1 (tj. ne výjimky dle § 10 a násl.) s místem plnění v JČS (tj. podnikateli z JČS) a tomuto podnikateli vzniká povinnost přiznat a zaplatit daň, tuzemský nepodnikatel se stává plátcem daně. Obdobná úprava by měla platit ve všech členských státech EU (vhodné ověřit dle místních předpisů) - což je Váš případ.

• 24. 11. 2010 7:36

Anonymní (neregistrovaný)

Dobrý den,
      děkuji Vám za Vaši trpělivost. Já už Vás nebudu otravovat dalšími dotazy, protože to by bylo asi na delší vysvětlování, jen prostě nevím, co to znamená, že je povinen "přiznat a zaplatit daň" - to snad je povinen vždycky, když je plátcem, ne? Mimo ty zmíněné výjimky. A děsí mně, že mi ten paragraf 9 říká, že i nepodnikatel se stane podnikatelem a zřejmě i plátcem, pokud něco pro někoho udělá např. na základě smlouvy o dílo (ve skutečnosti toto je náš případ - byla uzavřena smlouva o dílo na zprostředkování obchodu). Jsem z toho fakt jelen. Ale zákon je zákon.
      Mějte se moc prima a díky Vám za všechny Vaše odpovědi na tomto foru, dost z nich čerpám. Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).