Otec a rodičovská

• (neregistrovaný)

22. 11. 2010 17:30

Zdravím,
    manželka nemá nárok na PPM (OSVČ, druhé dítě) ani na 3letou verzi RP. Rozhodli jsme se, že manželka bude od porodu bez příjmů a já jako otec požádám o RP (2letý nebo 3letý). Všichni se shodují na tom, že možné to je, ale neslyšel jsem jednotný názor na to jak to realizovat.

Podle zákona 117/95 bych měl mít nárok na RP od narození dítěte jestliže prokážu, že se měsíc osobně starám o nejmladší dítě. To není problém, zaměstnavatel mi dá volno. Na PPM bych měl taky nárok, ale o ni nepožádám. Přesto bych měl mít nárok pobírat nejméně 3letou variantu.

Slyšel jsem na dvou různých OSSZ dvě různé verze jak to lze udělat:

1.) Aspoň jeden den čerpat PPM, pak požádat o RP. Klidně hned po narození.

2.) Je možné zažádat rovnou o RP, ale až po šestinedělí.

Vysvětlí mi někdo jak to je a hlavně proč? Na OSSZ mi to nebyli schopní říct o co (ákon, vyhláška) se jejich názor opírá. Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2010 20:33

Líba (neregistrovaný)

Re: Otec a rodičovská
      Možná vám neodpověděli jednoznačně, protože rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a s OSSZ nemá nic společného. Podívejte se do zákona č. 117/1995 Sb.

O rodičovský příspěvek můžete žádat hned po narození dítěte, ale PPM jako otec dítěte můžete pobírat až po šestinedělí. § 32, 1 e) zákona o nemocenském pojištění.

• 22. 11. 2010 20:56

Radeq (neregistrovaný)

Díky. Ne, byl jsem se ptát na pracovním úřadu, OSSZ byl překlep. Jak jsem už uvedl, o PPM nehodlám žádat vůbec, ale chtěl bych mít možnost požádat aspoň o 3letou variantu RP (podle příjmů bych měl nárok i na 2letou). To nejde?

• 23. 11. 2010 8:42

Radeq (neregistrovaný)

Super! Přesně něco takového jsme potřebovali. Fakt dokonalý návod. Oni v tom totiž fakt sami (resp. samy) mají děsný guláš. Vědí prd a říkají úplné bludy. Díky moc!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).