Re: Otec a rodičovská
Možná vám neodpověděli jednoznačně, protože rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a s OSSZ nemá nic společného. Podívejte se do zákona č. 117/1995 Sb.
O rodičovský příspěvek můžete žádat hned po narození dítěte, ale PPM jako otec dítěte můžete pobírat až po šestinedělí. § 32, 1 e) zákona o nemocenském pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2010 17:30
Zdravím,
manželka nemá nárok na PPM (OSVČ, druhé dítě) ani na 3letou verzi RP. Rozhodli jsme se, že manželka bude od porodu bez příjmů a já jako otec požádám o RP (2letý nebo 3letý). Všichni se shodují na tom, že možné to je, ale neslyšel jsem jednotný názor na to jak to realizovat.
Podle zákona 117/95 bych měl mít nárok na RP od narození dítěte jestliže prokážu, že se měsíc osobně starám o nejmladší dítě. To není problém, zaměstnavatel mi dá volno. Na PPM bych měl taky nárok, ale o ni nepožádám. Přesto bych měl mít nárok pobírat nejméně 3letou variantu.
Slyšel jsem na dvou různých OSSZ dvě různé verze jak to lze udělat:
1.) Aspoň jeden den čerpat PPM, pak požádat o RP. Klidně hned po narození.
2.) Je možné zažádat rovnou o RP, ale až po šestinedělí.
Vysvětlí mi někdo jak to je a hlavně proč? Na OSSZ mi to nebyli schopní říct o co (ákon, vyhláška) se jejich názor opírá. Díky.