Re: Kilometrovné, amortizace
Zaměstnavatel, pokud cestovním příkazem určí, že zaměstnanec má použít své soukromé auto pro služební účely je povinnen vyplácet kilometrovné včetně amortizace dle níže uvedené vyhlášky. Cenu PHM buď doloží paragonem z čerpání PHM nebo použije vyhlášené průměrné ceny na daný rok.
Vyhláškou MPSV číslo 462/2009 Sb. se od 1. 1. 2010 se určuje sazba základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravné a stanoví průměrná cena pohonných hmot
Základní náhrady
S odkazem na § 157/4 Zákoníku práce činí sazba základní náhrady za 1 km jízdy pro rok 2010 nejméně:
pro jednostopá vozidla a tříkolky 1.10 Kč
pro osobní silniční motorová vozidla 3.90 Kč
Průměrné ceny PHM
S odkazem na § 158/3 Zákoníku práce se stanoví průměrné ceny za 1 litr pohonných hmot pro rok 2010 takto:
benzin 91 oktanů 28.50 Kč
benzin 95 oktanů 28.70 Kč
benzin 98 oktanů 30.70 Kč
motorová nafta 27.20 Kč
Re: Kilometrovné, amortizace
Ještě jednou moc děkuji, nevěděl jsem jestli musí nebo si může zvolit jinou formu náhrad, ale tohle je to v co jsem i doufal. Opravdu moc děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2010 19:09
Dobrý den, mám prosbu. Pokud zaměstnanec musí při zaměstnání provozovat své vozidlo, je zaměstnavatel ze zákona povinen vyplácet kilometrovné včetně amortizace?? Nebo může zaměstnavatel dát zaměstnanci nějakou částku a starej se. Předem děkuji za odpověď.