Re: Ostatní závazky - co s tím prosím
Pak by bylo možné provést vyrovnání (úhradu) interním dokladem s protizápisem na výnosy (648, 688).
>>>Dobrý den, prosím o radu - pomoc. Převzala jsem
>>>účetnictví a teď při kontrole účtů zjišťuji, že na
>>>účtě 325,
>>>nazvaném ostatní krátkodobé závazky je pořád zůstatek
>>>cca 4000 kč. Nedaří se mi dopátrat co je to za
>>>částku,
>>>kde se tam vzala, ani bývalá účetní neví, co to je.
>>>Jen ví, že je to tam už od začátku (tj. kdy přebírala
>>>účetnictví ona - před asi deseti lety :-) ). Určitě
>>>to
>>>není nějaká nezaplacená stará faktura - vše máme
>>>uhrazeno, ani to není závazek třeba vůči
>>>zaměstnancům,
>>>společníkovi atd. Prostě fakt nevím, ale ráda bych se
>>>toho
>>>"zbavila". Můžu tuto částku nějak odúčtovat - jak?
>>>Předem moc děkuji za radu. Líba
>>
>>A jak je provedená inventura účtu, tam by mělo být
>>vidět čeho se závazek týká.
Předpokládám, že zůstatek máte na straně Dal. Pokud tedy s tím vedení bude souhlasit, odúčtujte do daňových výnosů na 325/648.
>Bohužel není a dnes už to asi nikdo nezjistí. Jsme
>malé s.r.o. (bez auditu), v předchozích letech nikdo
>inventury účtů neprováděl a do historie cca 15 let zpět se
>už taky dnes nedostanu :-(...
Ano, zůstatek je na dal. Asi mi nic jiného nezbyde, než to probrat s vedením a dát do výnosů :-(... A ještě další věc.Na účtě 365 - ostatní závazky ke společníkům (úroky z půjček) je zůstatek cca 100 kč (taky na dal). Je to taky hodně stará záležitost, ale vím o ní trochu víc. Měly by to být nevyplacené úroky z půjčky cca před deseti lety a protože se prý jednalo o tak malou částku, společníkovi se nevyplácela, ale ponechalal se na účtě 365 - prý se vyplatí při příští výplatě úroků z půjčky. Od té doby ale společník už víc firmě nepůjčoval a pokud ano, tak bezúročně. Můžu tedy tuto částku společníkovi vyplatit nyní (s odůvodněním, že to jsou cca 10 let staré úroky z půjčky?). Nebo to mám raději odúčtovat stejně jako první záležitost? Předem děkuji za pomoc.
Já bych spíše zaúčtovala stejně jako to předchozí, nezjištěný inventarizační rozdíl účtu 365 z minulých let. Je to malá částka, jeho to moc nevytrhne a Vy si "otevřete" kostlivce s tím, že mělo být vyplaceno dříve. A on by měl danit v roce příjmu ve svém Dp - příjmy z úroků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 11. 2010 14:14
Dobrý den, prosím o radu - pomoc. Převzala jsem účetnictví a teď při kontrole účtů zjišťuji, že na účtě 325, nazvaném ostatní krátkodobé závazky je pořád zůstatek cca 4000 kč. Nedaří se mi dopátrat co je to za částku, kde se tam vzala, ani bývalá účetní neví, co to je. Jen ví, že je to tam už od začátku (tj. kdy přebírala účetnictví ona - před asi deseti lety :-) ). Určitě to není nějaká nezaplacená stará faktura - vše máme uhrazeno, ani to není závazek třeba vůči zaměstnancům, společníkovi atd. Prostě fakt nevím, ale ráda bych se toho "zbavila". Můžu tuto částku nějak odúčtovat - jak? Předem moc děkuji za radu. Líba