Neodeslaná nemocenská

• (neregistrovaný)

24. 11. 2010 12:25

Dobrý den potřebuji opět poradit, jsem na nemocenské od 2.11.2010, a dnes 24.11 jsem zjistila že má nemocenská leží stále na stole v práci a nikdo jí nikam neodeslal, ted nevím co mám dělat a co potřebuju proto abych jí mohla odvést sama na soc.úřad. Můj zaměstnavatel pekárna křižany Unas je v insolvenci a dnes mi bylo zděleno že tato firma se má zrušit asi do 4 dnů, nemají už ani účetního který by mi nemocenskou vyřídil,protože mu neplatili. Nám všem dluží 3 výplaty, které nám zaplatí příslušný úřad, ale stále nám zadržují výplatní pásky za dva měsíce, a proto se to stále zdržuje, a bez nich o peníze žádat nemůžem. a ted když se má firma zrušit se bojím že přijdu o vše o výplaty i o nemocenskou, kterou nikdo nikam neposlal,tím pádem není ani nikde zavedené že marodim.a když firma skončí,tak už mi asi celou tu dobu nemocenské nikdo nezaplatí.Marodim poprvé a nevím jak to chodí . nevím na koho se s těmito problémy obrátit myslim že je trestné že nám takhle zadržují veškeré dokumentace potřebné k vyplacení peněz.poradte mi prosím kde si mám stěžovat nebo jak toto řešit at to stihnu než firmu zruší a nás opět převedou na nikoho jiného .děkuji mockrát. ŠOLTYSOVÁ VERONIKA

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2010 14:16

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: neodeslaná nemocenská
      Cítím s Vámi, to je situace dost špatná. Zkuste přímo majitele, aby zařídil předání Vašich podkladů k výplatě nemocenské. Je k tomu potřeba kromě začátku PN také Vaše žádost o nemocenské dávky (díl IV) ,Potvrzení o trvání PN k 15.11. a Potvrzení o trvání PN k 30.11.. K tomu zaměstnavatel musí dát podklady, z kterých Vám má být dávka spočítaná. Neuspějete-li , zkuste inspektorát práce.
      Pokud by Vás převedli a šlo by o § o přechodu práv, tak všechno
      se zaměstnanci i s jejich nároky přechází na novou firmu.Jinak - nemocenské dávky propadnou až po 3 letech . Vím, že peníze potřebujete už teď, přeji Vám hodně štěstí, snad Vám někdo ještě něco účinného poradí .

• 24. 11. 2010 14:41

RenataH (neregistrovaný)

Já osobně bych si v tomto případě došla s lístkem na peníze k zaměstnavateli a donutila ho, aby vyplnil přílohu k žádosti o nem.dávky a osobně bych si to spolu s žádostí o nemocenskou (tedy s tím, co jste dala zaměstnavateli) odnesla na OSSZ. Za prvních 14 dnů nemocenské vám ale náleží náhrada mzdy od zaměstnavatele (tu bych viděla černě), nemocenské dávky budete mít až od 15. dne nemoci. V současné době tedy zaměstnavatel vaši nemocenskou ani nikam poslat nemohl - ještě, předpokládám od vás nemá ani ukončení ani lístek na peníze. Ale čím dřív si necháte vystavit lístek na peníze a vše vyřídíte tak,jak jsem vám napsala, tím větší je šance, že vám bude mít OSSZ z čeho nemocenskou spočítat. Další případné lístky na peníze (pokud by byla nemoc dlouhodobá) i ukončení neschopnosti už doneste přímo OSSZ.

• 24. 11. 2010 14:47

yx (neregistrovaný)

A koho u toho zaměstnavatele asi má donutit to udělat, když nemá účetního a nikoho, je v insolvenci ? Zřejmě ve firmě už nikoho nenajde.

• 24. 11. 2010 14:56

markov (neregistrovaný)

Je-li firma v insolvenci (byla-li insolvence prohlášena soudem, nikoli tak, že šéf řekne "nemáme peníze), pak má insolvenčního správce. Insolvenční správce je zapsán v obchodním rejstříku - pohledejte podle názvu firmy na www.justice.cz
      Pokud běží insolvence, ví to i OSSZ a ta bude se správcem řešit místo uložení písemností - z těch se dají následně dohledat údaje.
      Nebude-li insolvěnční správce komunikovat, obraťte se se stížností na příslušný soud.

• 24. 11. 2010 15:01

markov (neregistrovaný)

Tady máte správný údaj:
      Insolvenční řízení bylo zahájeno na základě vyhlášky Krajského soudu v Ústí nad Labem - pobočky v Liberci č.j. KSLB 76 INS 9075/2010-A-3 ze dne 11.8.2010.
      Účinky zahájení insolvenčního řízení nastaly dne 11.8.2010 v 10:29 hodin.
      a tady detaily:
      https://isir.justice.cz/isir/ueu/evidence_upadcu_detail.do?rowid=AAAE1DAAiAAP/JJACo

• 24. 11. 2010 15:26

šoltysová veronika (neregistrovaný)

Děkuji všem moc za odpovědi, ano firma je v insolvenci zrovna včera měli soud, pozoruji to také na internetu na iAsistent tam vše je, tak zkusím dohleat toho správce a zkusím to přez něj zatím moc děkuji

• 24. 11. 2010 14:57

RenataH (neregistrovaný)

Pokud tam nenajde majitele,
      pak jí tedy přílohu bude muset vyplnit určený likvidátor

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).