Re: příplatek mimo základní kapitál
Já bych účtovala až o přijetí prostředků 221/413.(podklad zápis z valné hromay -odsouhlasení příplatku dobrovolného).
Na 365 bych účtovala až v případě rozhodnutí valné hromady o vrácení příplatku.
413/365,365/221.
(podklad zápis z valné hromay -odsouhlasení vrácení příplatku dobrovolného).
Příplatek vykázaný na ostatních kapitálových fondech tvoří součást vlastního kapitálu a na základě rozhodnutí valné hromady může být vyrovnána ztráta minulých let.
Děkuji, zápisem 365/413 jsem myslela úhradu ze započtení s poskytnutými bezúročnými půjčkami společníků, které jsou právě na 365 evidovány, příplatek by nebyl poskytnut na účet.
Tím by se vyrušil závazek společnosti vůči společníkům, a následně by došlo i k úhradě ztrát minulých let.
Pokud valná hromada rozhodne současně, že plnění příplatku proběhne zápočtem, pak ano.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 11. 2010 13:31
Dobrý den,
můžete mi, prosím, potvrdit či vyvrátit:
společníci dobrovolně /podle §121 ObchZ, odst. 2/ vloží do společnosti příplatek mimo základní kapitál
účtování 365/413
pak se při valné hromadě rozhodne, že ztráta na účtu 429 se uhradí právě z příplatku na účtě 413
účtování 413/429
Lze to po právní, daňové a účetní stránce takto provést?
Předem děkuji za názory.