Příplatek mimo základní kapitál

• (neregistrovaný)

24. 11. 2010 13:31

Dobrý den,
    můžete mi, prosím, potvrdit či vyvrátit:

společníci dobrovolně /podle §121 ObchZ, odst. 2/ vloží do společnosti příplatek mimo základní kapitál
    účtování 365/413

pak se při valné hromadě rozhodne, že ztráta na účtu 429 se uhradí právě z příplatku na účtě 413
    účtování 413/429
    Lze to po právní, daňové a účetní stránce takto provést?
    Předem děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2010 13:48

alen1 (neregistrovaný)

Re: příplatek mimo základní kapitál
      Já bych účtovala až o přijetí prostředků 221/413.(podklad zápis z valné hromay -odsouhlasení příplatku dobrovolného).
      Na 365 bych účtovala až v případě rozhodnutí valné hromady o vrácení příplatku.
      413/365,365/221.
      (podklad zápis z valné hromay -odsouhlasení vrácení příplatku dobrovolného).
      Příplatek vykázaný na ostatních kapitálových fondech tvoří součást vlastního kapitálu a na základě rozhodnutí valné hromady může být vyrovnána ztráta minulých let.

• 24. 11. 2010 13:59

EvaC (neregistrovaný)

Děkuji, zápisem 365/413 jsem myslela úhradu ze započtení s poskytnutými bezúročnými půjčkami společníků, které jsou právě na 365 evidovány, příplatek by nebyl poskytnut na účet.
      Tím by se vyrušil závazek společnosti vůči společníkům, a následně by došlo i k úhradě ztrát minulých let.

• 24. 11. 2010 14:07

alen1 (neregistrovaný)

Pokud valná hromada rozhodne současně, že plnění příplatku proběhne zápočtem, pak ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).