Finanční výpomoc při úmrtí rodiče

• (neregistrovaný)

24. 11. 2010 14:24

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Jsem v situaci, kdy mi umřela maminka, s kterou jsem žila v bytě. Otec s námi již 2 roky nežije, ale s maminkou jsou stále manželé. Já studuji na vysoké škole a v současné době nemám žádné příjmy, i když si vyřizuji sirotční důchod mám obavy, že mi na to abych zaplatila výdaje na byt a školu nevyjdou peníze. S otcem nevycházíme a žádnou pomoc od něj nedostanu. Tak bych se chtěla zeptat, jestli mám možnost požádat ještě o něakou finanční výpomoc.. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2010 14:33

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Finanční výpomoc při úmrtí rodiče
      Existuje sociální dávka zabezpečení v hmotné nouzi na Městském úřadě,dále ze státní sociální podpory byste měla na sebe pobírat přídavek na vyživ.dítě a můžete žádat soud o stanovení výživného od otce. JInak myslím,že se nezaopatřenému dítěti vyplácí dávka
      na OSSZ - tzv.pohřebné na výdaje s tím spojené.

• 24. 11. 2010 14:37

Líba (neregistrovaný)

Re: Finanční výpomoc při úmrtí rodiče
      Předpokládám, že je vám víc jak 18 a méně než 26 let. Tam, kde si žádáte o přídavky na děti, si požádejte o příspěvek na bydlení. To jsou dávky státní sociální podpory, na které můžete mít nárok.

O stanovení výše výživného vašemu otci požádejte soud.

Můžete se obrátit také na sociální odbor Městského úřadu, ale vhledem k tomu, že máte otce, který k vám má vyživovací povinnost, nepředpokládám, že budete úspěšná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).