Re: DPČ
Na druhu pracovního vztahu nezáleží. Srážková daň je všude, kde není podepsané prohlášení a hrubý výdělek nižší než 5001 Kč.
Daž z příjmu ze závislé činnosti se řídí dle podepsaného nebo nepodepsaného Prohlášení, v žádném případě druhem pracovního poměru nebo prací konaných mimo pracovní poměr.
Nemůžete-li podepst Prohlášení, protože ho máte podepsané jinde, pak se se zaměstnavatelem domluvte, aby Vám odměnu vyplácel v delších časových intervalech (v tomto případě 3 měsíce) a pak by odměna spadla do režimu zálohové daně - nad 5.000 je daň zálohová i při nepodepsaném Prohlášení.
Omluva - zmátl mě dotaz "proč to nemůže být DOPP".
Ano, z DPČ nad 2.000 budete odvádět SP a ZP.
To si ale musíte ujasnit, co je pro Vás přednější. Buď chcete ušetřit na daních a zaplatíte SP a ZP nebo budete do částky 5.000 platit srážkovou daň, kterou si ovšem nikde neuplatníte.
Ano, to je.
Ale zase nelze mít všechno - evidenci na ÚP, jedna "brigáda" za 2.000, druhá "brigáda" za 1.999 a ještě k tomu neodvádět daně a pojistné. Někdy se to prostě nepodaří a je potřeba zvolit to nejvýhodnější - pro zaměstnance bude SP a ZP bude dohromady 11% a daň 15%. Konečný výběr so zaplatit je na Vás.
Výše píšete, že jsou to dohody u obchodních řetězců, tak tam se fakt nedá domlouvat, jestli to má být DOPČ nebo DOPP a aby výdělek shrnuli za více měsíců. Pokud byste měla výdělek v jednom měsíci tam a dalším jinde, můžete podepisovat tam i tam. Pokud by to bylo do části měsíce tam a potom zas jinde (tedy ne současně), můžete podepsat tam i tam, ale jen jeden ze zaměstnavatelů uplatní slevu (zpravidla ten první) a obě daně budou zálohové. Pokud by to byly výdělky v jednom měsíci současně, pak můžete podepsat skutečně jen u jednoho. Kdyby některý ten výdělek byl nad 5000 Kč, tak podepište u toho nižšího. Tam by totiž na základě podepsání byla zálohová daň a ten výdělek nad 5000 Kč by také byl zdaněn zálohovou daní. A pak byste mohla podat přiznání, ve kterém by se zahrnuly všechny příjmy daněné zálohovou daní a zálohové daně. A měla byste vratku daní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 11. 2010 12:47
Jsem vedena na ÚP. Našla jsem si "brigádu"na DPČ a byla by do 1999,-Kč měsíčně. Z historie jsem zjistila,že ZP a SP neodvádím já ani můj zaměsnavatel. Jen zaplatím zálohovou daň.Prohlášení podepisovat nebudu(mám jinde 2000,-měsíčně).Chtěla bych vědět jestli se i v tomto případě dává Potvrzení o zdan.příjmech a jestli můžu tento příjem zahrnout v daň.přiznání?