Exekuční příkaz

• (neregistrovaný)

26. 11. 2010 14:16

Dobrý den,chtěla bych poradit.
    Zaměstanec 2 děti,manželka - ČM bez bonusů 10.623,- Kč
    Exekuce VZP z 22.4.2009 - 16.983,-Kč a Soc. z 15.7.2009 - 23.000,- Kč
    Srážka pro tento měsíc mě vyšla 1.074,- Kč,ale jde mě o to,že jsem po celou dobu posílala tuto srážku poměrně na obě exekuce,což jak jsem si tady přečetla je asi špatně. Musí se uhradit vždy ta první exekuce a pak se hradí další? A co ted ? Mám od další platby posílat jen už na tu první exekuci?
    A ještě mám dotaz,když mě dnes došla další nepředností exekuce,bude ted posílána jen 1/3 na VZP a 2/3 na nepředností pohledávku? Je to tak v poradku?
    A mohu pak ještě zaměstnanci strhnout srážku za stravenky v hodnotě 608,- Kč pokud mě podepsal dohodu?
    Děkuji za odpověd
    Petra K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 11. 2010 15:06

Kara (neregistrovaný)

Re: Exekuční příkaz
      VZP i sociálka jsou přednostní, že? Srážíte podle pořadí
      jak Vám byly doručené). Tzn. že celé 2/3 srážíte pro VZP. Po úplném uhrazení teprve máte srážet celé 2/3 pro sociálku. A teprve až ta bude uhrazena, budete srážet pro nepřednostní, ale už jen z 1. třetiny. Srážky deponujete na účtě, dokud Vám nepřijde nabytí právní moci pro tu konkrétní exekuci, teprve pak odešlete vše sražené a další srážky už odesíláte rovnou.
      Stravenky už mu srazit nemůžete, protože to neplatí pro dohodu, kde má být srážka ve prospěch zaměstnavatele. Vyberte to od něj v hotovosti do pokladny.

• 26. 11. 2010 15:09

... (neregistrovaný)

Seřaďte si exekuce a dohody o srážkách chronologicky, jak vám byly doručeny (předloženy, sepsány). Pokud některé ve stejný den, potom se mezi tyto srážka dělí poměrem. Pokud nejdříve nepřednostní, náleží jí nejvýše 1/3 a na přednostní jde 1/3 (+ vždy případný "zbytek nad"). Pokud nejdříve přednostní, ostatní čekají na její uhrazení. Srážku počítat umíte, informace k postupu naleznete hlavně v §278 až §280 OSŘ:
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/osr/cast6h2.aspx

• 26. 11. 2010 15:27

PetraK. (neregistrovaný)

Děkuji,už tomu rozumín. První dvě jsou přednostní, takže jak doplatím VZP budu pokračovat Soc. a až pak přijde na řadu ta poslední. Ale chci se zeptat,když jsem ten rok platita na VZP špatně? Já jsem vlastně platila 537,-Kč na VZP a 537,-Kč na soc. a přitom měla celá částka 1.074,-Kč připadat na VZP(1. exekuce). Mám to nějak zpětně napravit?
      Děkuji

• 26. 11. 2010 17:13

... (neregistrovaný)

Je to vaše chyba, která by mohla a měla být "odměněna" (§292 OSŘ). Takže buď mlčte nebo VZP doplaťte a oznamte OSSZ, že jste plnila omylem, ať vám vrátí bezdůvodné obohacení. Já bych na vašem místě exekutorovi OSSZ oznámil, že jsou od 11/2010 v pořadí za přednostní pohl. doručenou dříve a jinak bych to nechal být.

• 26. 11. 2010 18:16

PetraK. (neregistrovaný)

Děkuji za radu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).