OT Daň za okna

• (neregistrovaný)

27. 11. 2010 8:28

Dobrý den,při zateplování našeho panelového domu,byla nájemníkům vyměněna okna.Nájemníkům,kteří již měli okna vyměněna na vlastní náklady budou tato finančně kompenzována z fondu oprav.
    Včera jsem se dozvěděla, že z úhrady (za tato okna, již jednou řádně zaplacená včetně DPH) nám bude účtována daň.
    Zajímalo by mne,zda je tento postup správný a o jakou daň se jedná .Děkuji.
    Marie Krčmářová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2010 10:56

pája

Re: OT Daň za okna- Platí či ne?
      nejsem daňař, ale měli jsme to samé, ve fondu byla odděleně vedena částka na výměnu oken, když jsem je nechal vyměnit za své, tak přesně vypočtená částka-záloha na okna - mi byla vrácena, bez nějakého danění, podle mne je to nesmysl, nejde o žádný příjem, na okna si spoříte a je vráceno to, co je uspořeno-čili Vaše peníze.
      Jsem zvědav, jestli se ozvě někdo z odborníků.

• 27. 11. 2010 15:44

Katka2 (neregistrovaný)

O jakou daň se jedná by Vám měl říct ten, co to takhle spočítal. Otázka je, jestli bylo a) vráceno co bylo naspořeno b) proplaceno co stála okna v bytě. Ad a) není co řešit. Ad b) mělo by určitou logiku proplatit cenu, ale bez DPH. Říkám logiku, nevím co na to zákon. Na daň z příjmu to nevypadá, do toho družstvu (nebo majiteli) nic není.

• 27. 11. 2010 17:20

IrenaŠ (neregistrovaný)

Teď zrovna tento problém řešíme, vracíme těm co okna měli
      částku, za kterou se okna v rámci zateplení vyměňovala těm ostatním, co je neměli, bez ohledu na to, kolik ten který vlastník bytu za svoje okna zaplatil. Žádná daň se z této úhrady nesráží.
      A vyplácíme samozřejmě cenu celkovou i s DPH, SVJ není plátcem DPH.

• 27. 11. 2010 20:08

V. (neregistrovaný)

Re: OT Daň za okna
      Málo informací
      Máte byt v nájmu? Nebo je družstevní? Nebo v osobním vlastnictví? Co máte uvedeno ve stanovách? Jaká jsou rozhodnutí ohledně oken v rámci spolunájemníků / spoluvlastníků / spoludružstevníků?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).