Re: mateřská dovolená a proplacení dovol
Ano, proplatit dovolenou lze jen při skončení pracovního poměru, vy musíte požádat o čerpání dovolené.
Prakticky to pro Vás bude znamenat, že před koncem mateřské dovolené pošlete zaměstnavateli písemnou žádost o určení řádné dovolené, na kterou Vám vznikl nárok za rok 2010 a 2011 (tj. 20 + 20 dnů) tak, aby toto čerpání bezprostředně navazovalo na mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel je povinen vyhovět, takže dovolenou vyčerpáte a dostanete ji zaplacenou. Před koncem řádné dovolené (nebo třeba už současně s žádostí o ni) zašlete zaměstnavateli žádost o čerpání rodičovské dovolené (nástup na rodičovskou dovolenou bude bezprostředně po skončení řádné dovolené až do ... určíte si, jak dlouho na ní chcete být, nejdéle do 3 let dítěte.
O rodičovský příspěvek ale na úřadě zažádáte hned po skončení mateřské, ten s čerpáním řádné dovolené nesouvisí. Délku jeho pobírání ale na úřadě musíte nahlásit už dřív, nevím přesně v kolika měsících dítěte se to na úřad chodí vyřizovat.
jen doplním, že letošní nárok dovolené bude s největší pravděpodobností pokrácen o dobu nemoci (za 100 PD a každých 21 PD nemoci se bude krátit vždy o 1/12), příští rok byste měla mít celoroční nárok, pokud požádáte ihned po MD o čerpání (MD se posuzuje jako odprac. doba pro nárok na dovolenou)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 11. 2010 9:00
Dobrý den
Prosím o radu. Od léta jsem na pracovní neschopnosti z důvodu rizikového vícečetného těhotenství. Na mateřskou dovolenou budu nastupovat začátkem ledna. Nestihla jsem si vybrat řádnou dovolenou. Zbylo mi u zaměstnavatele 20 dní. Chtěla bych si je nechat proplatit. Jenže nevím jestli je to možné přípaně kdy. Teď když jsem v pracovní neschopnosti asi ne. Může mi je zaměstnavatel proplatit až nastoupím na mateřskou i když jsem tam stále zaměstnaná? Děkuji