Mateřská dovolená a proplacení dovolené

• (neregistrovaný)

29. 11. 2010 9:00

Dobrý den
    Prosím o radu. Od léta jsem na pracovní neschopnosti z důvodu rizikového vícečetného těhotenství. Na mateřskou dovolenou budu nastupovat začátkem ledna. Nestihla jsem si vybrat řádnou dovolenou. Zbylo mi u zaměstnavatele 20 dní. Chtěla bych si je nechat proplatit. Jenže nevím jestli je to možné přípaně kdy. Teď když jsem v pracovní neschopnosti asi ne. Může mi je zaměstnavatel proplatit až nastoupím na mateřskou i když jsem tam stále zaměstnaná? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2010 9:10

jasná (neregistrovaný)

Re: mateřská dovolená a proplacení dovol
      Dovolenou si vyberete po ukončení mateřské, než začnete čerpat rodičovskou dovolenou. O čerpání dovolené musíte zaměstnavatele písemně zažádat. Vyberete si dovolenou z roku 2010 i z roku 2011, na kterou vám vznikne nárok.

• 29. 11. 2010 9:43

Aneta (neregistrovaný)

Moc děkuji za rychlou odpověď, takže po ukončení mateřské není možné řádnou dovolenou proplatit? Pouze vybrat? Děkuji

• 29. 11. 2010 9:44

all (neregistrovaný)

Ano, proplatit dovolenou lze jen při skončení pracovního poměru, vy musíte požádat o čerpání dovolené.

• 29. 11. 2010 10:32

Kara (neregistrovaný)

Prakticky to pro Vás bude znamenat, že před koncem mateřské dovolené pošlete zaměstnavateli písemnou žádost o určení řádné dovolené, na kterou Vám vznikl nárok za rok 2010 a 2011 (tj. 20 + 20 dnů) tak, aby toto čerpání bezprostředně navazovalo na mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel je povinen vyhovět, takže dovolenou vyčerpáte a dostanete ji zaplacenou. Před koncem řádné dovolené (nebo třeba už současně s žádostí o ni) zašlete zaměstnavateli žádost o čerpání rodičovské dovolené (nástup na rodičovskou dovolenou bude bezprostředně po skončení řádné dovolené až do ... určíte si, jak dlouho na ní chcete být, nejdéle do 3 let dítěte.
      O rodičovský příspěvek ale na úřadě zažádáte hned po skončení mateřské, ten s čerpáním řádné dovolené nesouvisí. Délku jeho pobírání ale na úřadě musíte nahlásit už dřív, nevím přesně v kolika měsících dítěte se to na úřad chodí vyřizovat.

• 30. 11. 2010 16:10

xy5

jen doplním, že letošní nárok dovolené bude s největší pravděpodobností pokrácen o dobu nemoci (za 100 PD a každých 21 PD nemoci se bude krátit vždy o 1/12), příští rok byste měla mít celoroční nárok, pokud požádáte ihned po MD o čerpání (MD se posuzuje jako odprac. doba pro nárok na dovolenou)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).