Star.důchodce a DPP

• (neregistrovaný)

29. 11. 2010 11:01

Dobrý den,
    jako starobní důchodce si chci přividělat. Byla mi nabídnuta dohoda o provedení práce. Bylo mi řečeno, že z této odměny by mi byla srážena pouze daň ve výši 15%. Budu muset poté podávat daňové přiznání? A jak se to se sociálním pojištěním?
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2010 11:18

Kara (neregistrovaný)

Re: Star.důchodce a DPP
      Pokud nemáte souběžně jiného zaměstnavatele nebo nejste povinen podávat přiznání z jiného důvodu, tak kvůli DOPP podávat nemusíte. Můžete podepsat daňové prohlášení u tohoto zaměstnavatele a z vypočítané daně Vám bude uplatněná sleva a možná daň nebudete mít sraženou žádnou, to záleží na měsíční výši odměny. Pokud byste i pak nějakou dań sraženou měl, požádáte zaměstnavatele o zúčtování daní nebo podáte přiznání a daň nebo část Vám ještě bude vrácena. Takže pokud nemáte současně jiného zaměstnavatele, u kterého byste měl podepsané daňové prohlášení, určitě podepište zde a můžete dostat co hrubého to čistého.
      Sociální se z DPP nesráží, tudíž se tato doba ani tento výdělek nezapočítává pro nemoc nebo pro důchod, ale Vy už stejně důchodce jste. Zdravotní se také nesráží, ale Vy jako důchodce jste pojištěn státem.

• 29. 11. 2010 11:19

RenataH (neregistrovaný)

Pokud nemá jinde podepsáno prohlášení, může podepsat u tohoto zaměstnavatele, uplatní slevu na poplatníka a nebude platit možná ani žádnou daň (záleží na výši odměny). Sociální ani zdravotní pojištění se z DPP neplatí.

• 29. 11. 2010 11:20

jja (neregistrovaný)

Z této dohody se neodvádí pojistné. Jen daň. Pokud podepíšete prohlášení k dani z příjmu, bude Vám odečtena sleva na poplatníka a zbytek je daněn 15% zálohovou daní. Pokud máte jen tento příjem a budete mít podepsano prohlášení, můžete na konci roku požádat zaměstnavatele o roční zúčtování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).