Re: Dar nemovitosti a DPH
Jsem chtěla ještě doplnit fakt, že byla provedena oprava na této jednotce, částka byla 460.000,- bez DPH v listopadu r.2008 a u těchto prací DPH uplatněno bylo... Oprava se týkala výměny podlah, opravy vnitřních omítek, výměna elektroinstalace a ústředního topení. Podle mě byly výdaje za tyto provedené práce okamžitě spotřebovány vzhledem k špatnému původnímu technickému stavu nebytového prostoru. Mohl by to být problémy, kdybychom neodvedli DPH z této částky za opravy????Ještě jednou moc děkuji za reakce.
§ 56/1 ZPDH Vám stanoví období 3 let, § 78 operuje (aspoň do činnosti novely) 5 let. Takže základní majetek odvodu DPH nepodléhá.
Pokud se týká zmíněné "opravy", netroufla bych si všechny provedené práce zahrnout pod opravy, ale to už je jiná problematika. Opravy vyrovnání DPH nepodléhají. Pokud by však šlo o DPH, vztahují se na Vás ustanovení § 78 ZDPH.
Velmi Vám děkuji za reakci, jsem téhož názoru co se týče "oprav" mnou uvedených, ale podnikatel si nenechal zasahovat do svých rozhodnutí.
Ráda bych se Vás ještě, prosím, zeptala, kdyby mi při kontrole něco vytýkali a já budu stát na svém, že darování nepodléhá odvodu DPH, tak se budu odvolávat na §56, odst. 1 hovořící o osvobození převodu jednotky po uplynutí 3 leté lhůty a nebo na §13, odst. 5 zákona o DPH o tom, že se jedná o bezúplatný převod majetku, u něhož ale nebylo uplatněno DPH při pořízení a tudíž darování není nutné dodaňovat? Která varianta je ta správná??? Ještě jednou moc děkuji......
§ 56/1 ZPDH Vám stanoví období 3 let, § 78 operuje (aspoň do činnosti novely) 5 let. Takže základní majetek odvodu DPH nepodléhá.
Pokud se týká zmíněné "opravy", netroufla bych si všechny provedené práce zahrnout pod opravy, ale to už je jiná problematika. Opravy vyrovnání DPH nepodléhají. Pokud by však šlo o DPH, vztahují se na Vás ustanovení § 78 ZDPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 11. 2010 13:08
Chtěla bych se prosím dotázat někoho zběhlejšího.
Koupili jsme v roce 2000 nebytový prostor - jednotku, je vložena jako dlouh.hmotný majetek. DPH na vstupu při koupi nebylo uplatněno (pořízeno od nepodnikatele-fyzické osoby). 9 let je jednotka odepisována, DPH na vstupu uplatňováno jen u nákladů na běžnou údržbu, energie, opravy jednotky atd. Technické zhodnocení žádné zrealizováno nebylo. Část prostoru byla pronajímána a plnění z toho pronájmu bylo osvobozené dle § 56 zák. o DPH, takže přijatá plnění podléhala krácení koeficientem.
Nyní chceme jednotku darovat rodinnému příslušníkovi (synovi pana podnikatele). Podléhá toto darování odvodu DPH?
Nějak nevím, jesltli to, že jsme u údržby uplatňovali DPH na vstupu má na toto vliv?
Na bezplatný převod se pohlíží dle § 13, odst. 4a) jako na zdanitelné plnění - dodání zboží nebo převod nemovitosti za úplatu, ale když DPH při pořízení jednotky nebylo, tak pak samotný převod by taky neměl podléhat???
Odvolávám se pak v tomto případě na § 56 zákona o DPH, že je to osvobozené plnění po 3 letech a tudíž ho v ceně obdobné nemovitosti zahrnu i do DPH jako osvobozené plnění bez DPH... a nebo se budu odvolávat právě na to, že nebylo uplatněno DPH na vstupu a tudíž nesplňuje podmínku §13, odst. 4a) a odst. 5) zákona o DPH. Prosím Vás čím budu v případě dotazu FÚ argumentovat????Velice děkuji, mám v tom trošku zmatek.