Re: DoPP, srážková daň a registrace na
1. vyplatíte odměnu tak, jak jste si dohodli v dohodě, buď měsíčně nebo po ukončení práce
2. když budete vyplácet měsíčně a částka bude do 5.000,- , tak protože nemá pravděpodobně podepsané prohlášení poplatníka, odvedete srážkovou daň, když vyplatíte celou částku najednou,odvedete zálohovou daň
3. máte povinnost přihlásit se jako plátce daně a to srážkové a pžípadně zálohové
4. máte povinnost podávat roční vyúčtování srážkové i případně zálohové daně
Proč nemá zaměstnanec podepsané prohlášení poplatníka, když píšete, že jste jediný jeho zaměstnavatel?
Re: DoPP, srážková daň a registrace na
Jestliže důchodce má podepsané prohlášení jinde a u vás nemůže podepsat, pak je pro něj opravdu výhodnější, když vyplatíte odměnu tak, aby byla větší než 5000,- měsíčně. V tom případě nebude daň srážková, ale zálohová a on si může podat daňové přiznání. Vy mu nebudete dělat roční zúčtování daní a sám budete dělat vyúčtování daně FO ze závislé činnosti. K té se musíte přihlásit na FÚ.
Teď jsem si všimla, že píšete, že nemá jiné příjmy. V tom případě může podepsat do 15.2. prohlášení dodatečně a vy budete muset přeúčtovat srážkovou daň na zálohovou. Uděláte mu roční zúčtování daní a strženou daň mu vrátíte. Příště dávejte zaměstnancům podepsat prohlášení hned, ušetříte si tím práci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 11. 2010 17:59
jsem OSVČ, vedu DE, jsem plátce DPH. Mám podepsanou DoPP s důchodcem, který nemá jiné příjmy. Důchodce si vydělá za celý rok 30 000Kč, 150hodin x 200Kč. Vedu měsíční výkaz, tak aby měsíční příjem nepřesáhl 5 000Kč.Odvádím srážkovou daň.Důchodce nemá podepsané prohlášení.
Otázky:
1.mohu mu vyplatit částku najednou ke konci roku?
2.a tím také srážkovou daň ve výši 4 500Kč najednou a ne po měsících?
3.Mám povinost se registrovat jako plátce daně ze závislé činnosti na FÚ?
4.Mám povinost předkládat FÚ Roční zůčtování daní?
Děkuji za radu