Srážky ze mzdy

• (neregistrovaný)

30. 11. 2010 7:36

Zaměstnanec má uzavřenou se zaměstnavatelem dohodu o srážkách ze mzdy v měsíční výši 13000,-Kč (splátka úvěru od zaměstnavatele). Dále vím, že sám platí výživné na dvě děti. Má manželku a dítě. Nyní přišla exekuce na jeho mzdu na nepřednostní pohledávku.Budu postupovat správně, když vyživované osoby započítám čtyři, pokud zaměstnanec doloží zaplacené výživné započítám ho jako simulované přednostní pohledávky, dále je v pořadí pohledávka na základě dohody se zaměstnavatelem a došlá exekuce bude muset čekat v pořadí, protože již na ní nezbude žádná část ze mzdy?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2010 8:23

... (neregistrovaný)

Re: srážky ze mzdy
      Neexistují pohledávky, které jsou simulované. Zam-ec vám musí doložit soudem schválenou dohodu o výživném nebo soudní rozhodnutí o určení výživného. Teprve od tohoto okamžiku získává výživné své pořadí co se týče provádění srážek ze mzdy zam-telem. Váhám, jestli napsat, že první třetina půjde nejdříve na exekuci nebo na srážku ve prospěch zam-tele. Zřejmě byste první třetinou měla hradit nejdříve půjčku a poté exekuci, ale rád se nechám přesvědčit o opaku.

• 30. 11. 2010 8:46

st (neregistrovaný)

Na výživné je určitě soudní rozhodnutí, ale zam-ec si platí sám, proto je to nazváno simulované výživné (jedná se o to aby zam-ec sám platící nebyl poškozený-tento postup i název jsem našla na internetu). Tedy zam-ec doloží placení výživného a já ho simulovaně započítám jako přednostní pohledávku. Co mi zbyde použijí nejdříve na splátku úvěru od zaměstnavatele na základě dohody o srážce ze mzdy a pak teprve kdyby něco zbylo je v pořadí nová exekuce. Ale ze mzdy zaměstnance nic nezbude, tedy budu pouze informovat exekuční úřad. Je to tak správně?

• 30. 11. 2010 9:29

... (neregistrovaný)

Ne. Na výživné bude s největší pravděpodobností soudní rozhodnutí, ale pořadí nabývá až předložením zaměstnavateli. Tzn. první třetina půjde na pohledávky, u kterých máte povinnost srážet dříve (ať už jsou přednostní nebo nepřednostní). Když mi nevěříte, podívejte se do zákona.

• 30. 11. 2010 10:18

st (neregistrovaný)

Tak se ještě zeptám takhle, zaměstnanec mi rozhodnutí o výživném předloží a doloží, že ho platí sám, pak už s ním můžu nebo spíš musím počítat jako s přednostní pohledávkou? Jdu si ještě pročíst ten zákon, ale většinou ze zákona o nic moc moudřejší nebývám, když jde o něco komplikovanějšího.

• 30. 11. 2010 10:42

... (neregistrovaný)

Po předložení soudního rozhodnutí máte povinnost srážky provádět a odesílat. A jaké platby provádí o své vlastní vůli a dokládá vám, vám musí být ukradené. Neberte zákon do svých rukou v podobě jakýchsi simulovaných pohledávek nebo pocitu, že by zam-ec mohl být poškozen v případě, že výživné platí sám. To právo skutečně nezná a zam-tel (pokud jste zaměstnaná) by mohl vůči vám uplatnit škodu, která mu po kontrole soudem/exekutorem vznikne. V tomto případě nejde o nic komplikovanějšího, podívejte se do §551 odst.2 OZ.
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast8h1.aspx

• 30. 11. 2010 11:24

st (neregistrovaný)

Všechny děti tedy započítám jako vyživované osoby a jako pohledávky zam-ce budu počítat pouze dohodu o srážkách ze mzdy a nově příchozí exekuci. No moc peněz, pak zaměstnanci nezbude, když zaplatí z toho co mu zůstane ze mzdy ještě vyživné, které může být tak ve výši 6000,-Kč.
      Z tohoto jsem čerpala to započítávání nenařízeného výživného: http://www.vyplata.cz/vyplatamzdy/vysesrazekzemzdy.php

• 30. 11. 2010 11:39

... (neregistrovaný)

Ano, do doby, než vám zam-ec předloží soudem schválenou dohodu o výživném. Je v zájmu zam-ce, aby vás o své povinnosti platit výživné náležitě vyrozuměl a to nikoli doložením složenek ale doručením soudem schválené dohody o výživném. Od tohoto okamžiku výživné přeskočí v pořadí ostatní pohledávky kromě první třetiny. Pokud se tak dosud nestalo, po nejbližší výplatě se tak stane určitě, až zam-ci zbyde pouze ŽM, ze kterého má výživné platit. Kdyžtak mu poraďte, ať vám soudní rozhodnutí doručí co nejdříve, jinak že ho při výpočtu srážky nemůžete zohlednit.

• 30. 11. 2010 13:00

st (neregistrovaný)

Děkuji Vám za pomoc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).