Re: srážky ze mzdy
Neexistují pohledávky, které jsou simulované. Zam-ec vám musí doložit soudem schválenou dohodu o výživném nebo soudní rozhodnutí o určení výživného. Teprve od tohoto okamžiku získává výživné své pořadí co se týče provádění srážek ze mzdy zam-telem. Váhám, jestli napsat, že první třetina půjde nejdříve na exekuci nebo na srážku ve prospěch zam-tele. Zřejmě byste první třetinou měla hradit nejdříve půjčku a poté exekuci, ale rád se nechám přesvědčit o opaku.
Na výživné je určitě soudní rozhodnutí, ale zam-ec si platí sám, proto je to nazváno simulované výživné (jedná se o to aby zam-ec sám platící nebyl poškozený-tento postup i název jsem našla na internetu). Tedy zam-ec doloží placení výživného a já ho simulovaně započítám jako přednostní pohledávku. Co mi zbyde použijí nejdříve na splátku úvěru od zaměstnavatele na základě dohody o srážce ze mzdy a pak teprve kdyby něco zbylo je v pořadí nová exekuce. Ale ze mzdy zaměstnance nic nezbude, tedy budu pouze informovat exekuční úřad. Je to tak správně?
Ne. Na výživné bude s největší pravděpodobností soudní rozhodnutí, ale pořadí nabývá až předložením zaměstnavateli. Tzn. první třetina půjde na pohledávky, u kterých máte povinnost srážet dříve (ať už jsou přednostní nebo nepřednostní). Když mi nevěříte, podívejte se do zákona.
Tak se ještě zeptám takhle, zaměstnanec mi rozhodnutí o výživném předloží a doloží, že ho platí sám, pak už s ním můžu nebo spíš musím počítat jako s přednostní pohledávkou? Jdu si ještě pročíst ten zákon, ale většinou ze zákona o nic moc moudřejší nebývám, když jde o něco komplikovanějšího.
Po předložení soudního rozhodnutí máte povinnost srážky provádět a odesílat. A jaké platby provádí o své vlastní vůli a dokládá vám, vám musí být ukradené. Neberte zákon do svých rukou v podobě jakýchsi simulovaných pohledávek nebo pocitu, že by zam-ec mohl být poškozen v případě, že výživné platí sám. To právo skutečně nezná a zam-tel (pokud jste zaměstnaná) by mohl vůči vám uplatnit škodu, která mu po kontrole soudem/exekutorem vznikne. V tomto případě nejde o nic komplikovanějšího, podívejte se do §551 odst.2 OZ.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast8h1.aspx
Všechny děti tedy započítám jako vyživované osoby a jako pohledávky zam-ce budu počítat pouze dohodu o srážkách ze mzdy a nově příchozí exekuci. No moc peněz, pak zaměstnanci nezbude, když zaplatí z toho co mu zůstane ze mzdy ještě vyživné, které může být tak ve výši 6000,-Kč.
Z tohoto jsem čerpala to započítávání nenařízeného výživného: http://www.vyplata.cz/vyplatamzdy/vysesrazekzemzdy.php
Ano, do doby, než vám zam-ec předloží soudem schválenou dohodu o výživném. Je v zájmu zam-ce, aby vás o své povinnosti platit výživné náležitě vyrozuměl a to nikoli doložením složenek ale doručením soudem schválené dohody o výživném. Od tohoto okamžiku výživné přeskočí v pořadí ostatní pohledávky kromě první třetiny. Pokud se tak dosud nestalo, po nejbližší výplatě se tak stane určitě, až zam-ci zbyde pouze ŽM, ze kterého má výživné platit. Kdyžtak mu poraďte, ať vám soudní rozhodnutí doručí co nejdříve, jinak že ho při výpočtu srážky nemůžete zohlednit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 11. 2010 7:36
Zaměstnanec má uzavřenou se zaměstnavatelem dohodu o srážkách ze mzdy v měsíční výši 13000,-Kč (splátka úvěru od zaměstnavatele). Dále vím, že sám platí výživné na dvě děti. Má manželku a dítě. Nyní přišla exekuce na jeho mzdu na nepřednostní pohledávku.Budu postupovat správně, když vyživované osoby započítám čtyři, pokud zaměstnanec doloží zaplacené výživné započítám ho jako simulované přednostní pohledávky, dále je v pořadí pohledávka na základě dohody se zaměstnavatelem a došlá exekuce bude muset čekat v pořadí, protože již na ní nezbude žádná část ze mzdy?