Re: Přepočtení důchodu
pokud nepřišla žádost přímo z ČSSZ, tak vystavte dle mzdových listů ELDP za roky 1993 - 1999 a předejte (proti podpisu) zaměstnankyni, ať si to pošle sama
ještě než budete vystavovat duplikát ELDP, podívejte se do svých spisů, zda nemáte kopie (někdy kolem r. 2005 - už si to přesně nepamatuji a někdo to upřesní, se musely všechny ELDP odesílat na ČSSZ)
pozor! v letech 1993 - 1999 byly jiné tiskopisy ELDP a také musíte nastudovat zákony, které tehdy platily pro vyplňování (vyplňovalo se úplně jinak než nyní)
protože od r. 1986 se sledují výdělky pro výp. důch., tak nestačí potvrzení o době zaměstnání
nic jí nevystavujte, protože v době, kdy u vás pracovala (r. 1993 - 99) se starobním důchodcům ELDP nevystavoval!!
tudíž ho nesmíte vystavit ani nyní za tu dobu - jen byste si přidělala práci, možná by Vás i pokárali z OSSZ, že vystavujete nesmysly
ale, pokud nastoupí SD nyní, tak jí musíte ELDP vystavit /od letoška se musí i prac. SD ELDP vystavit a pokud odpracují určitou dobu - dle zákona - tak si mohou potom požádat o přepočet důchodu/
také si myslím, že budeme mít radost, když se takového věku dožijeme (a když bychom byli trochu zdraví, tak to bude bonus navíc)
nemyslím, že v těchto letech budu myslet nad nějakým přivýdělkem (snad se nebudeme muset chodit z důchodu pást)
co já bych za to dala, kdybych mohla do předčasného důchodu (a ne se dívat, jak pomalu, ale jistě přidávají roky)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 11. 2010 11:52
Obrátila se na mě bývalá naše zaměstnankyně, která už jako SD u nás pracovala na DPČ v letech 1993-1999, s tím, že chce potvrzení, že u nás pracovala.
Chce to poslat do Prahy na sociálku, že by jí mohli zvýšit důchod.
Mzdy nedělám dlouho a s důchodcema a důchody jsem se ještě nesetkala. Co jí mám vystavit a bude jí to vůbec na něco.
Děkuji všem zkušenějším za případnou radu. K.