Re: pracovní smlouva od 1.1.2010
Problém se zdr.poj. by nebyl žádný. Nedoplácí se již od 2004.
Nejjednodušší je uzavírat prac.smlouvy podle skutečného data nástupu do zaměstnání. Ovšem, někdo se jistě ozve, že má mít kratší nárok na dovolenou kvůli tomu, že to nebude CELY měsíc,přestože je možné nárok za leden uznat,protože nastoupí první pracovní den v měsíci.
Upřesním, že pracovní smlouvu může mít od 1.1., tzn. že pracovní poměr bude od 1.1. ( má to vliv na přiznání nebo nepřiznání dovolené za leden), ale jak píše paní JiřinaH, na sociálku ho přihlásíte až ode dne, který bude jeho pracovním dnem (zřejmě tedy od 3.1.). Ale na ZP se myslím přihlásí od 1.1. - paní Jiřino, je to tak? Nebo pro ZP platí totéž co pro sociálku?
Zákon o veřejném zdravotním pojištění:
§ 8 Povinnost platit pojistné
(1) Pojistné se platí zdravotní pojišťovně, u které je pojištěnec pojištěn, (dále jen "příslušná zdravotní pojišťovna"). Povinnost platit pojistné vzniká pojištěnci dnem:
a) nástupu zaměstnance do zaměstnání (§ 2 odst. 3);
tak ještě jinak
ze stránek VZP:
Za den nástupu zaměstnance do zaměstnání se považuje:
a) u pracovního poměru včetně pracovního poměru sjednaného podle cizích právních předpisů den, ve kterém zaměstnanec nastoupil do práce, a za den ukončení zaměstnání se považuje den skončení pracovního poměru,
Zaměstnání se pro účely zdravotního pojištění neřídí datem uvedeným na pracovní smlouvě, ale vzniká až dnem nástupu do zaměstnání. Tento postup je shodný s účastí na nemocenském pojištění.
Vím, to jsem četla a také si ten zákon takto vykládám. Ale volala jsem na VZP (na 2 pobočky) a na obou mi řekli to samé - dříve bylo přihlašování ode dne výkonu práce (shodně s účastí na nemoc. pojištění). V roce 2008 byla novela, která to změnila na přihlášení v den vzniku pracovního poměru. Akorát mně nejsou schopní říct číslo té novely. Nemohu na stránkách VZP najít to, co píšete, ale našla jsem tam pro změnu toto:
Za zaměstnance se pro účely zdravotního pojištění považují fyzické osoby uvedené v § 5 písm. a) zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, pokud jim plynou příjmy ze závislé činnosti nebo funkčních požitků podle § 6 zákona o daních z příjmů. Od ledna 2008 se již při posuzování vzniku a zániku zaměstnání nevychází z vazby na nemocenské pojištění.
tak já přepokládám, že i na těchto stránkách je vše správně a je tam - Pojistné se platí zdravotní pojišťovně, u které je pojištěnec pojištěn, (dále jen "příslušná zdravotní pojišťovna"). Povinnost platit pojistné vzniká pojištěnci dnem:
a) nástupu zaměstnance do zaměstnání (§ 2 odst. 3);
) Povinnost zaměstnavatele platit část pojistného za své zaměstnance vzniká dnem nástupu zaměstnance do zaměstnání (§ 2 odst. 3) a zaniká dnem skončení zaměstnání, s výjimkami stanovenými v § 6. Za den nástupu zaměstnance do zaměstnání se považuje
a) u pracovního poměru včetně pracovního poměru sjednaného podle cizích právních předpisů den, ve kterém zaměstnanec nastoupil do práce, a za den ukončení zaměstnání se považuje den skončení pracovního poměru,
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?kam=zakon&c=48/1997
je to přímo státní správa
Zákon o veřejném zdravotním pojištění tady na liště i ten z odkazu, jsou oba v platném znění.
Pokud máte na mysli novelu, která toto upravovala tak by to mělo být toto:
261 ZÁKON ze dne 19. září 2007 o stabilizaci veřejných rozpočtů
ČÁST ČTYŘICÁTÁ
Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění
9. V § 8 odstavec 2 včetně poznámek pod čarou č. 16c a 16d zní:
"(2) Povinnost zaměstnavatele platit část pojistného za své zaměstnance vzniká dnem nástupu zaměstnance do zaměstnání (§ 2 odst. 3) a zaniká dnem skončení zaměstnání, s výjimkami stanovenými v § 6. Za den nástupu zaměstnance do zaměstnání se považuje
Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2008
Tak jsem si v tom dělala trochu jasno, takže by to mělo být takto (a teď do toho navíc zamíchám i ustanovení o dovolené a budeme uvažovat pouze o zákonném nároku):
ZP § 34 - pracovní smlouva musí obsahovat den nástupu do práce
ZP § 36 - pracovní poměr vzniká dnem, který byl sjednán jako den nástupu do práce.
Čili: pokud se zaměstnavatel a uchazeč o zaměstnání dohodnou, že zaměstnání bude trvat celý měsíc, uzavřou smlouvu od např. od 1.5 (sobota, pro něj nepracovní den), ale ve dni nástupu do práce musí být uveden den 3.5. (pondělí-první pro něj pracovní den), protože až tím dnem mu vzniká pracovní poměr.
V takovém případě ho hlásí na ZP až od 3.5.
Nojo, jenže v tom případě by ze zákona nenáležela 1/12 dovolené za květen, protože § 212 odst. 2 zas říká, že poměrná část dovolené činí za každý CELÝ kal. měsíc nepřetřitého trvání téhož PRACOVNÍHO POMĚRU 1/12. A podle odst.3 náleží 1/12 od nového zaměstnavatele, pokud skončení pr. poměru u dosavadního a vznik pr. poměru u nového na sebe bezprostředně navazují. Takže když u dosavadního skončí např. 14.5. (což je pátek) a u nového má smlouvu od 15.5. (sobota), ale do práce fyzicky jde až 17.5. (pondělí), tak ani tak nesplňuje bezprostřední návaznost pracovních poměrů, protože pracovní poměr vzniká až dnem nástupu do práce.
Když je v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce uvedeno 1.5. (sobota), ale on jde fyzicky pracovat až 3.5. (pondělí), tak je to vlastně špatně, protože jako den nástupu do práce by mělo být uvedeno 3.5 (a tímto dnem mu teprve vzniká pracovní poměr).
Zdravotní pojišťovny ale nezkoumají, jestli je prac. smlouva sepsána chybně, ale berou jako rozhodující pro přihlášení den, který je uveden jako den nástupu do práce. Čili když tam budete mít uvedeno 1.5., má být přihlášen 1.5., i když fyzicky šel do práce až 3.5. (nicméně takto znějící smlouva je špatně a podle správně znějící smlouvy by měl být na ZP přihlášen až 3.5.).
Jsem z toho jelen, já se na to vykašlu.
Ano, s tou dovolenou je to skutečně tak. Ve starém ZP bylo, že za bezprostřední nástup se bere i prodleva pátek konec - pondělí začátek a nebo prodleva kvůli svátku. V novém ZP toto už není, ale klidně může zaměstnavatel ve vnitřní směrnici stanovit, že bezprostřední nástup pro nárok na dovolenou je právě tak, jak byl ve starém ZP.
Re: co na to ostatní?
To vím, že se může odchýlit ve prospěch zaměstnance a dovolenou mu přiznat. Já jsem psala o zákonném nároku, kdy se toho může zaměstnanec domáhat. Jsou tu odpovědi (a já jsem si taky myslela), že v případě ukončení v pátek může být pracovní poměr uzavřen od soboty a tím pádem jde o celý měsíc, protože je to nepřetržité trvání pracovního poměru. Jenže zákoník vlastně říká, že pracovní poměr vzniká až dnem nástupu do práce (což by bylo až od pondělka), takže aby šlo o nepřetržité trvání, musel by jít pracovat už v sobotu. Z toho teda vyplývá, že i když si sjednají nástup do zaměstnání od soboty, ale začne fyzicky pracovat až v pondělí, není to nepřetržité trvání pracovního poměru a zaměstnavatel mu tu dvanáctinu přiznat nemusí a bude mít podle zákona pravdu.
Co na to říkáte? A co říkáte na to přihlašování k ZP? (takto mně to totiž vysvětlil dnes šéf kontrolního oddělení VZP-teda to o té dovolené ne, to oni neznají.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2010 14:14
Je jisté, že od 1.1.2011 chceme zaměstnat pracovnika, který byl dosud OSVČ.Můžeme ho přihlásit na soc a zdrav. k 1.1.2011 ikdyž je to sobota a svátek?