Re: DPH a vypořádací podílII-nutné
Asi Vám nestačí odpověď: sestavit a podat správci daně.
Je třeba zadat konkrétní dotaz. Zcela jistě je třeba být na pozoru, pokud bylo kráceno, existuje zálohový koeficient 0,9 (viz koeficient za předchozí rok), budou i nějaká osvobozená plnění. Nutno se zorientovat ve výstupech - zdanitelná plnění, osvobozená plnění (identifikace). S tím souvisí rozdělení plnění na vstupu - plný nárok na odpočet, žádný nárok na odpočet, krácená plnění.
Re: DPH a vypořádací podílII-nutné
Krátíte jen vstupy, u kterých nelze určit využití - tzn. využití pro zdaňovanou činnosti i pro osvobozenou činnost.
U zboží se mi krácené plnění příliš nezdá. Tam přece musíte vědět, zda slouží k dalšímu zdaňovanému prodeji nebo pro osvobozené aktivity.
Promiňte, ale koeficient nelze vysvětlit ve 3 větách. Je třeba se seznámit s principem fungování a tento pak uplatnit v konkrétním případě. Bez znalosti výstupů z konkrétní firmy a souvisejících stupů nelze spolehlivě radit. Obecný princip se tady čas od času opakovaně probírá, je třeba hledat.
I mnohé zkušené účetní mají z koeficientu "hrůzu" - ale není k tomu důvod. Problém spočívá spíše ve sledování změn v následujích letech (ad § 78 a79 ZDPH). Po novele nás čekají koeficienty 2, to teprve bude "zážitek" ...
Takže:
- nastudovat obecný princip výpočtu koeficientu
- aplikovat na konkrétní případ
- zadat v programu zálohový koeficient, ten už zařídí zkrácení příslušných společných - krácených plnění (např. telefony, kancelářské potřeby, PC, fa za účetní služby, apod.)
- v posledním DP v roce přepočítat aktuální roční koeficient a vyrovnat zálohové krácení
- účetně srovnat zkrácené DPH nákladově/výdajově.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2010 17:20
Dobrý den,
opravdu nikdo neví - viz níže:
mohl by mi někdo poradit, pokud mám měsíčního plátce DPH a mám informaci že vypořádací koeficient za předchozí období je 0,90, co mám dělat s přiznáním k DPH ?
Děkuji.