Re: JSD
JSD (jednotný správní doklad) je Vaše celní prohlášení (celní deklarace), doklad, který Vy předkládáte celnici spolu se zbožím a průvodními doklady - fakturou, potvrzením o původu zboží a tak.
Ten JSD celník zkontroluje, vyměří Vám na něm celní dluh a potvrdí Vám na něj "propuštění do režimu volného oběhu". Potom teprve můžete se zbožím nakládat.
Je to řečeno obecně - ale v zájmu "polopatismu" to stačí.
Protože každý neumí správně vyplnit JSD, nechávají si drobní dovozci JSD vystavit spedičními firmami, které jsou na to zařízené - třeba ty, co jste vyjmenoval. Nebo se od nich nadobro nechají zastupovat v celním řízení, zaplatí jim, ale na celnici pak vůbec nemusí.
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2010 12:51
Dobrý den, měl bych otázku ohledně dovozu zboží z číny.
Začínám a prozatím dovážim balíky v hodnotě do 150EU tedy osvobozené od daně a cla, což nestačí a budu potřebovat doručování větších zásilek. Několikrát se stalo že jsem musel zasílat na celnici fakturu a doklad o zaplacení, jelikož dodavatel nedoložil fakturu a podobně. Takže již EORI mám.
Opravte mě pokud se pletu, přesto že jsem neplátce DPH, musím jej při překročení částky 150EUR zaplatit.
Na celnici přijde zboží v hodnotě 500 USD (včetně dopravy)
z této částky je vypočítáno clo (jako příklad 10%) DPH je tedy z částky 550 USD 20%DPH - 110USD
DPH si odečíst nebo zažádat o vrácení nebo podobně nemohu, pouze si dám do nákladů celou částku 660 USD.
Je třeba dokument JSD a ten si mohu vystavit sám, nebo ho vystaví celnice, nebo musím zajistit nějakou externí firmu? Pokud celnice nebo externí firma tak na základě jakých dokumentů? Clo a DPH je celní dluh, který bych měl pak zaplatit při předání dopravci (pošta, DHL, Fedox atd.)
děkuji za reakce ve stylu po lopatě :)