Re: jak dokázat úmysl-krádež ?
Já bych začal tím, že bych nechal odborníkovi porovnat veškeré příjmové doklady na zboží,jak popisujte, s cenami a množstvím, tam by se snad dalo vyhodnotit, kde,jak a co změnila a potom tyto podklady připravit pro policii, aby byl nějaký základní důkazní materiál, policie to sama asi těžko zajistí. Přebytky určitě musela sebrat, protože by se jinak musely někde objevit, navíc bych si tuipnul, že bude mít někho jako spolupachatele, jak by se jinak dostala fyzicky ke zboží- přebytkům?
K přebytkům se dostala lehce. Je zároveň i skladnicí (zásobovačkou), takže má přístup do skladu. Děkuji za informace.
K Vaší odpovědnosti - viz § 11 odst. 4 ZP:
"(4) Vedoucími zaměstnanci zaměstnavatele se rozumějí zaměstnanci, kteří jsou na jednotlivých stupních řízení zaměstnavatele oprávněni stanovit a ukládat podřízeným zaměstnancům pracovní úkoly, organizovat, řídit a kontrolovat jejich práci a dávat jim k tomu účelu závazné pokyny. Vedoucím zaměstnancem je rovněž vedoucí organizační složky státu."
a dále § 301 (povinnosti zaměstnanců) a § 302 (povinnosti vedoucích zam-ců): "§ 302 Vedoucí zaměstnanci jsou d á l e povinni
a) řídit a kontrolovat práci podřízených zaměstnanců a hodnotit jejich pracovní výkonnost a pracovní výsledky,
b) co nejlépe organizovat práci,
c) vytvářet příznivé pracovní podmínky a zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci,
d) zabezpečovat odměňování zaměstnanců podle tohoto zákona,
e) vytvářet podmínky pro zvyšování odborné úrovně zaměstnanců,
f) zabezpečovat dodržování právních a vnitřních předpisů,
g) zabezpečovat přijetí opatření k ochraně majetku zaměstnavatele.".
Měl byste urychleně jednat, jinak se může stát, že i Vy budete z pohledu zam-tele porušovat prac. kázeň (podle terminologie starého ZP) min. podle § 302 písm. a) ... špatná kontrola podřízených, písm. b) ... špatná organizace práce podřízených, písm. f) nebo i písm. g). Určitě by to chtělo změnu nebo doplnění vnitř. předp. o oběhu dokladů (např. stanovit povinnost k faktuře přiložit kopii příjemky podepsanou sklad.účetní), provést kontrolu příjemek a faktur, příp. "otevřít" předchozí inventury a vyčíslit četnost rozdílů a fin. hodnotu škody.Nejsem účetní, tak nevím, jak takovou kontrolu dokladů prakticky provést.
Samozřejmě by zásobovačka měla mít uzavřenou dohodu o odpovědnosti (hmotku), když má přístup do skladu a má možnost manipulovat se zbožím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 12. 2010 21:08
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem hlavní účetní. Máme samostatnou skladovou účetní-zásobovačku, která je mojí podřízenou. Do této doby jsem si myslel, že pracuje bezchybně, protože mi vždycky v účetnictví vše sedělo. 90 % faktur přijatých je na potraviny, které mi ona likviduje. Na základě zlikvidované faktury účtuju já ve svém programu 112/321. Zjistil jsem, že ona dle faktury vyhotoví příjemku na sklad ve stejné finanční částce, ale u některé položky potravin schválně sníží přijaté množství a ten rozdíl, který na sklad nepřijme si nechá pro svou osobní spotřebu. Takhle to praktikuje asi u 5 % faktur. Oba dva používáme rozdílné programy a na konci měsíce si vždy kontrolujeme finanční stav skladu, který vždycky souhlasí. Ani s řádnými inventurami nebyl problém, protože skutečný stav odpovídal sestavám vyjetých z jejího programu. Přišel jsem na to náhodou, že jsem si vyjel z jejího programu sestavu, která obsahovala jednotkové ceny položek potravin, které se v daném roce nakupovaly a zarazilo mě to, že v rámci jednoho druhu potravin tato cena občas enormně vybočuje z normálu. Což bylo způsobeno tím, že ona přijala menší množství za stejnou celkovou cenu. Prostě přijemka v ten den neodpovídala množství ve faktuře. Okamžitě jsem jí vynadal a naznačil, že krade. Ona samozřejmě vše popírá a tvrdí mi, že se jen nevědomky spletla a že je jí to líto a že vše opraví. Já vím, že se nespletla, ale jak ji dokázat, že to byl úmysl-krádež? Jsem i já zodpovědný za její pochybení? Jako hlavní účetní jsem se dostal pouze k finančním ocenění skladů a nikoliv k jednotlivým položkám, které by v tak velkém množství a denním pohybu bylo stejně obtížné kontrolovat.Takhle to vede už asi 3 roky a přišlo se na to až teď :( Děkuji za odpověď.