Rozvaha - ještě jednou žákyňka

• (neregistrovaný)

5. 12. 2010 18:18

Děkuji za odpovědi k mému předešlému dotazu, tak se snažím s tím bojovat, ještě mám ale jeden dotaz, když tedy správně přiřadím účty do pasiv a aktiv, potom nevím, jestli pokud sestavuji rozvahu např. k 31.12.2010, pak hodnoty na těch účtech,(zase např. účet 343, že buď vzniká pohledávka nebo závazek), tak ta hodnota je po zaútování všech transakcím od 1.1.2010-31.12.2010 nebo jestli pracuji s hodnotou, která vyšla k 31.12.2010, ale je to kumulace více období, např. od založení firmy třeba od roku 2006????????????? Nevím jestli někdo pochopí co jsem vlastně chtěla říct, asi se vyjadřuji jako naprostý blb. Hodnoty v rozvaze jsem tedy roční (jako ve výsledovce???) nebo za období činnosti firmy? Ještě když jsem u té výsledovky, tam jsou skutečně hodnoty od 1.1.-31.12. pokud je toto účetní období,že???????????????????? Promiňte, děkuji všem za odpověď, nějak to chápu líp když mě někdo postrčí.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2010 19:02

H. (neregistrovaný)

Re: Rozvaha - ještě jednou žákyňka
      Hodnoty jsou roční od 1.1 - 31.12, ale pokud je třeba na 343 zůstatek z předchozího roku a nebyl zúčtován, tak se vám to nasčítává. Výsledovka je je opravdu za účetní období, ke konci roku se 5 a 6 účty nulují, vzniká HV, který po zdanění převádíte na účet 431. H.

• 5. 12. 2010 19:21

zs (neregistrovaný)

Hodnoty v Rozvaze jsou takové, jaké jsou k okamžiku sestavení rozvahy - příklad Rozvaha k 31.12.: dne 31.12. mám v bance 3 miliony - v rozvaze jsou 3 miliony, 31.12. mám nezplacené pohledávky za 100tis. v rozvaze je 100tis. atd.

Ale výsledovka: to je kumulace nákladů a výnosů za účetní období (tedy většinou od 1.1. do 31.12).

Tedy Rozvaha se sestavuje k určitému datu (a jsou to hodnoty firmy k tomuto datu), zatímco Výsledovka za určité období.

• 5. 12. 2010 19:45

xxx (neregistrovaný)

Představte si rozvahu jako inventurní soupis majetku v korunách k určitému dni, kde je zároveň vyčísleno co bylo zdrojem k pořízení tohoto majetku. Zda jej firma pořídila z vlastních peněz nebo za něj někomu ke dni, kdy rozvahu sestavujete dluží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).