Auto půjčené a silniční daň

• (neregistrovaný)

6. 12. 2010 13:04

Mám auto v opravě a nyní používám od své manželky. Kdo platí SD?
    Myslím, že manželka za každý den 25 Kč. Mohu si PHM dát do nákladů? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 12. 2010 13:08

Mikky (neregistrovaný)

Re: Auto půjčené a silniční daň
      Můžete ji platit i vy. PHM do nákladů dát můžete - v prokázané výši.
      A vy máte s manželkou zúžené nebo rozdělené jmění?

• 6. 12. 2010 13:40

annonym (neregistrovaný)

Pokud je manželka zapsána v TP jako držitel vozidla, pak platí SD ona a rovněž je povinna se k SD zaregistrovat a podat do 31.1. následujícího roku daňové přiznání k SD. Hrazena SD bude tedy na RČ manželky, pokud je držitelem vozidla. Nelze hradit 25,00/den (platí pouze pro zaměstnance), ale měsíční sazbu SD. Pokud manželka nepoužívá auto k podnikání, zaplacenou SD (manželkou) si můžete dát vy do výdajů.
      Do výdajů si můžete uplatnit náhrady za PHM + základní sazbu za ujeté km. Nelze uplatnit PHM v prokázané výši.

• 6. 12. 2010 14:32

FilipS (neregistrovaný)

Ještě jednou moc děkuji za odpovědi. Manželka nepodniká, je státním zaměstnancem. Její auto budu potřebovat asi týden, tzn, že SD zaplatí manželka za 1 měsíc a já si to mohu dát do nákĺadu ikdyž to není můj výdaj?

• 6. 12. 2010 15:17

Lenka F. (neregistrovaný)

Opravdu je to tak, nám to tak před týdnem vysvětlovala paní z Finančního úřadu. A pozor - pokud by za Vaši manželku platil silniční daň zaměstnavatel za její služební jízdy, tak už platit nemusí. (Na takový případ jsme právě měli kontrolu, vyžádanou FÚ naší zaměstnankyně - používá auto svého manžela, za který naše firma platí daň. Vše bylo shledáno v naprostém pořádku. Šlo jim hlavně o to, aby se časově nepřekrývaly cesty.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).