Re: Čerpání dovolené při rodičovské dovo
No bohužel jestli jste si už zažádala o čerpání rodičovské dovolené, tak asi bude pozdě. Správně jste měla před skončením mateřské dovolené požádat o čerpání normální dovolené a teprve po jejím vyčerpání žádat o čerpání rodičovské dovolené. Nejde ale o rodičovský příspěvek - ten můžete čerpat i při čerpání normální dovolené, jde o to že zároveň nemůžete být na normální dovolené a rodičovské dovolené.
A když mi přišlo vyjádření, že rodičovský příspěvek mi budou posílat od ledna a mateřská mi končí 19.12. znamená to že za dny od 20.12. do 31.12. nedostanu nic? A neměla by mi tedy zaměstnavatelka proplatit dovolenou alespoň za toto období?
On je velký rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem. Každý se řídí jiným zákonem.
Ano, dovolenou po mat. dovolené můžete čerpat, ale jen za předpokladu, že si o ni (písemně) zam-tele požádáte. Stačí, když byste si o čerpání požádala v těchto dnech (nejpozději do 19.12.), tedy tak, abyste ji od 20.12. začala čerpat (§ 217/5 Zák.práce). V tomto případě je zam-tel povinen Vaší žádosti vyhovět a musí umožnit čerpání dovolené (ne proplacení - proplácí se jen v případě ukonč. PP). Jenže Vy píšete, že už jste si u zam-tele požádala o čerpání rodič. dovolené, takže pokud je tomu tak, tak to byste čerpala tuto dovolenou až po návratu z RD (§ 218/3 Zp).
Ihned po mateřské dovolené si můžete na kontaktním místě vyřídit pobírání rodič. příspěvku (jeho délku pobírání si můžete zvolit dle zákona) a už v této době můžete u zam-tele čerpat dovolenou (nějakou dobu byste měla 2 příjmy - tedy za čerp. D a za rodič. příspěvek). Po vyčerpání dovolené (raději tedy v jejím průběhu) byste si měla u zam-tele požádat (písemně) o délku čerpání rodič. dovolené - může být rozdílná od délky pobírání rodič. př.
Zam-tel nemá co mluvit do toho, jakou chcete délku pobírání rodič. př. a je povinen respektovat, pokud chcete po MD čerpat D a také musí umožnit čerpání RD po dobu, jakou si určíte (max. do 3 let dítěte).
Děkuji moc za odpověď, vidím, že mám zmatek v pojmech. Zatím jsem pouze na úřadě žádala o rodičovský příspěvek, který mi byl přiznán od ledna. Zaměstnavatele jsem zatím nežádala o nic, pokud to tedy dobře chápu, stačí požádat o vybrání dovolené (zbývající) a nic by tomu nemělo bránit. Ještě prosím - vůbec jsem netušila, že musím o rodičovskou dovolenou písemně žádat zaměstnavatele. To mi neřekla ani zaměstnavatelka ani na úřadě. Můžete mi prosím ještě poradit, jak by taková žádost měla vypadat a co by měla obsahovat? Moc děkuji.
Tato žádost nemá žádnou předepsanou formu, stačí dopisem. Můžete současně s žádostí o čerpání dovolené. Dobu rodičovské dovolené si zvolte sama, maximálně do do 3 let dítěte. Máte i možnost požádat třeba jen do dvou let nebo do 2,5 a potom se rozhodnout, jestli požádáte ještě do 3 nebo se vrátíte do práce.
a když už budete studovat Zák. práce, tak se podívejte na § 195 + 196
pokud jste na úřadu žádala o rodič. příspěvek, tak úřednice zná předpisy k tomuto příspěvku (k němu by Vám ale měla dát veškeré pravdivé informace). To, co se týká rodič. dovolené - to ji nezajímá a nemusí to znát (resp. okrajově by snad vědět měla, ale když neví, tak to není na závadu). To samé jako zam-tel musí znát, to, co se týká jeho - tj. rodič. dovolená a rodič. příspěvek je úplně mimo (nezajímá ho, jak ho dlouho budete pobírat).Vás ale musí zajímat oba - tedy přečíst oba zákony. Můžete po jinou dobu pobírat RP a po jinou dobu čerpat RD. Je to trochu složitější, ale skoro každý den se to tu probírá z různých stran. Určitě v historii najdete ještě další podrobnosti, které Vás mohou zajímat.
Jen malá poznámka: Doba čerpání mat. dovolené se pro posuzování nároku na dovolenou počítá jako odprac. doba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 12. 2010 18:40
Dobrý den, prosím o radu. 19.12.2010 mi končí mateřská dovolená a od následujícího měsíce začne běžet tříletá rodičovská dovolená. Před odchodem na mateřskou mi zaměstnavatelka nedovolila vyčerpat dovolenou, takže mi 19 dní zbylo. Ty bych chtěla po skončení mateřské vyčerpat, abych je dostala proplacené. Zaměstnavatelka mi však tvrdí, že to nejde, protože jsem si již zažádala o rodičovskou dovolenou a nemohu zároveň dostat rodičovský příspěvek a proplacenou náhradu dovolené. Je to pravda? Přijde mi nelogické, že nejdřív jsem si dovolenou nesměla vybrat a teď mám ještě 3 roky čekat, než dostanu alespoň peníze. Děkuji za odpověď.