Těhotenství a ochranná lhůta-RADA

• (neregistrovaný)

7. 12. 2010 18:55

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat, když otěhotním,tak nemůžu dostat výpoveď ani z důvodu nadbytečnosti zrušení místa? Plete mě pojem ochranná lhůta?Co to prosím znamená?Dočetla jsem se že ochranná lhůta je až 180 dní. Můžete mi to prosím někdo laicky vysvětlit?Kdybych dostala v těhotenství výpověd a pak mám ochrannou lhůtu,co to znamená?A jak se to zařizuje?Měla bych nárok na mateřskou ?Děkuji moc za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2010 20:07

xJ (neregistrovaný)

Re: Těhotenství a ochranná lhůta-RADA
      V době těhotenství by vám mohl dát zaměstnavatel výpověď pouze z důvodu zrušení zaměstnavatele nebo jeho části, tak že z důvodu nadbytečnosti nemůže. Ochranná lhůta 180 dnů,o které píšete, se týká zaměstnankyně, které by skončil pracovní poměr v době těhotenství. Pokud by neměla dalšího zaměstnavatele a stihla nastoupit na peněžitou pomoc v mateřství do 180 dnů od skončení pracovního poměru, měla by na peněžitou pomoc v mateřství nárok.

• 7. 12. 2010 20:18

jaankaa (neregistrovaný)

Děkuji,moc za odpověď.Mohu se zeptat jak je myšleno těch 180 dní. Už tedy vím že když nastoupím 180 od odchodu ze zaměstní PPM,tak mám na PPM nárok,ale nechápu jestli zákon určuje co musím těch 18Odní dělat,mohu být na úřadu práce,Nebo musím být na nemocenské aby mi byla přiznána PPM?Děkuji moc

• 7. 12. 2010 21:32

xJ (neregistrovaný)

Můžete být třeba na úřadu práce nebo doma nebo na neschopence po skončení pracovního poměru,podstatné je, že nástup na PPM bude do limitu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).