Re: Jsem plátce DPH –nutné
Já se domnívám, že vám bylo dodáno zboží a nebyla vám poskytnuta služba dopravy. Dodavatel, který vám zboží fakturuje, uvádí sice na FA cenu zboží a cenu za dopravu, ale služba dopravy byla poskytnuta dodavateli, pokud měl dodat zboží včetně dopravy. Cena za zboží by tedy obsahovala i cenu za dopravu. Dodavatel jistě v SH uvedl celou částku jako dodání zboží do EU.
Tak bych celý problém vnímala já.
I kdyby jste měli být plátci od 1.1.2010, pak zpětně nebudete nic opravovat. FU by vyměřil náhradu za nesplnění reg. povinnosti dle § 98 ZDPH. Tato náhrada je daňovým nákladem (výdajem).
ne, finanční úřad vás zaregistruje od teď a z faktur, které jste vystavila za dobu, kdy jste měla být plátce a nebyla (protože jste se nezaregistrovala) zaplatíte fin úřadu 10%. není to pokuta, je to náhrada a je to d výdaj (pokyn d300). je to 10% protože přijdete o nárok na odpočet za dobu, kdy jste se nezaregistrovala.
Pokud je doprava součástí dodávky zboží a dodavatel byl povinen zajistit přepravu a celá fakturovaná částka je vykázána dodavatelem v SH jako dodání zboží do EU (a nikoliv část jako dod. boží a část jako poskytnutí služeb), pak jste žádnou službu jako OPD neobdržela a nemáte povinnost se registrovat jako plátce, pokud vám nevznikla povinnost registrace z jiného důvodu.
Pokud by částka za dopravu byla vykázána v SH jako služba, pak by vám vznikla povinnost registrace ke dni přijetí této služby, ale to se podle mého nestalo.
Podívejte se na dodací podmínky.
Souhlas s tímto názorem.
Jen si dovolím připomínku k výše uvedeným náhradám. Pokud se stáváte plátcem z titulu přijetí/poskytnutí služby (ad § 94 + 95 ZDPH), stáváte se plátcem dnem přijetí/poskytnutí služby - tj. zpětně! Musíte podat všechna nepodaná daňová přiznání a doodvést daň, resp. si uplatnit nárok na odpočet.
Pokud se stáváte plátcem z titulu překročení obratu a tuto registraci "prošvihnete", registruje se "do budoucna" a za předchozí období platíte náhradu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 12. 2010 8:24
Díky této diskuzi jsem zjistila, že jsem plátce DPH, jelikož objednávám zboží z EU a na fa je doprava FEDEX.Díky tomu jsem plátcem DPH od 1.1.10, ale zjistila jsem to dnes. Půjdu na úřad a přihlásím se, ale co mám dělat s fakturami? Musím je všechny opravit (dobropisy a pak opravy)rozeslat klientům? Klienti jsou především domácnosti a těm je jedno jestli na fa je DPH a potvrzovat dobropis asi nebudou ochotni. Má s tím někdo zkušenosti?