Re: Do kdy musím odeslat zboží k reklama
Do 2 let, ale čím dříve, tím větší práva máte. Vaše informování "e-schopu" snad nepovažujete za uplatnění reklamace.
§19
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/spotrebitel/cast2.aspx
§597 a násl. (např. §620)
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast8h2.aspx
Dobrý den,
děkuji za bleskovou moc rychlou odpověď. Já vím , že dva roky je záruka, kdy mohu reklamovat zboží. Mne by ale opravdu zajímalo, který právní předpis ukládá kupující termín k odeslání k reklamaci / po písemném sdělení e-shopu, že zboží je vadné a reklamauji ho.
O informování e-schopu jsem si myslela , že je to první krok k reklamaci. Do kdy tedy po informaci shopu ,že zboží má vadu MUSÍM odeslat. Do 7-mi dnů, 14 dnů, měsíce, .....? Omlouvám se,ale mnoho tomu nerozumím.
Děkuji předem za odpověď
Petra Krásová-Schmidbergerová
Dopisování si s obchodem o tom, jak vám výrobek nefunguje, opravdu není žádné reklamační řízení. Prosila jste o §§, tak se do nich podívejte a dejte kdyžtak vědět, pokud něčemu v nich neporozumíte.
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Ve Vámi daných paragrafech se také píše " bez zbytečného odkladu" Již jen tento termín mi není zcela jasný, jinak snad všemu rozumím - zašlu a začně běžet jejich lhůta 30 dnů . Ale ten zbytečný odklad - může to být po měsíci to odeslání zpět shopu.? Momentálně jsem nemocná a na poštu to máme opravdu několik km a nikoho s takovou banalitou nechci obtěžovat.
P. Krásová-Schmidbergerová
Nemaťte tazatelku s "většinou případů" a také se podívejte do zákona, pravidla jsou jasná.
Bez zbytečného odkladu znamená, abyste nezhoršovala dalším používáním stav výrobku a prodražovala tak opravu jeho vady. Nechci bonzovat na fu Reno (prodejce obuvi), ale otci včera vrátili obuv, kde v protokolu stálo: "reklamace se zamítá, měl jste přijít s prvními příznaky."
Dobrý den, moc nerozumím. Přece, když reklamujete zboží zakoupené na netu, snažíte se odeslat reklamované zboží co nejdříve po zjištění závady, ne? A to samozřejmě s obeznámením prodejce - e-schopu, že vracíte zpět k reklamaci.
Dle mého odešlete k reklamaci v nejbližším možném termínu,
ale odeslat reklamované zboží po cca měsíci od informace reklamace se mi zdá moc dlouhá doba.
Paragraf Vám neporadím.
Pokud to vezmu logicky, mám zboží které chci reklamovat, vím že záruka je 24 měsíců. Chci zboží co nejdříve - odešlu ihned, nemám čas a na zboží nechvátám - odešlu až se to bude hodit během dvou let. Prodejci volám den před odesláním, protože pokud zavolám že chci reklamovat a pošlu po měsíci mohu očekávat dvě možnosti vyřízení:
1/ reklamace běži od dne doručení zboží prodejci a bude vyřízena
2/ reklamace běži od dne doručení zboží prodejci a prodejce ji nechá ležet a po čase vrátí zpět jako neuznanou z důvodem že jste to měla odeslat včas a ne po zjištění závady dále používat a tím poškodit více.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 12. 2010 12:38
Dobrý den,
měl bych jeden dotaz. U e-schopu jsem zakoupila elektrický kartáček na baterie. Vybalila jsem zboží po cca 10-ti dnech od převzetí poštou. Po 6-ti dnech přestal fungovat, o tomto jsem e-schop informovala . E-shop se k vyřízení reklamace kladně postavil .
Do kdy musím odeslat zboží k reklamaci - nejpozdější termín?
Prosím o nějaký paragraf, nikde jsem to nenašla.
Děkuji za fundované odpovědi
Petra Krásová-Schmidbergerová