Prodej ideální 1/2 rod.domu

• (neregistrovaný)

8. 12. 2010 16:01

Prosím o radu.Jsem vlastník ideální 1/2 rod.domu,druhé poloviny jsou vlastníci rozvedení manželé /můj bratr a jeho bývalá žena/.Bratr chce prodat nebo pranajmout polovinu domu/dle mě musí být účastníkem prodeje i jeho bývalá manželka/.Dle ob.zákoníku je stanoveno předkupní právo spoluvlastníků,což jsem já.Pokud mi toto nenabidnou,lze 1/2 domu prodat?A jak by to bylo s nájemníky?V domě je bohužel vchod řešen tak,že ten,kdo bydlí v patře,musím přez část obytné místnosti dole /tam bydlí můj syn/.Pokud tam bydlí rodina,nebyl to problém.Kdyby tam ale bydleli cizí nájemníci,lze požadovat,aby obcházeli dům/cca 300m/a chodili vchodem ze zahrady?Bratr se dostal svým zaviněním do velkých problémů a i přez naši pomoc se jeho situace nemění.Aby se zbavil dluhů,chce 1/2 domu prodat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 12. 2010 23:52

... (neregistrovaný)

Re: Prodej ideální 1/2 rod.domu
      Bratr bez nabídnutí vám nemovitost prodat může, záleží jen na vás, jestli mu to budete tolerovat. S případnou žalobou na neplatnost kupní smlouvy jistě uspějete. Doporučuji vám ihned se spoluvlastníky alespoň smluvně ošetřit užívání prostor v domě (co je koho). Ideální by bylo prohlášení vlastníka - rozdělení na byty a spol. chodbu a další spol. prostory, pokud to lze-z.č.72/1994.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).