Re: Zál.daň_2011_nově měsíční hlášení
---------------
Dobrý den Beto, možná vám to uniklo, ale novelou ZDP 346/2010 Sb. přijatou ve stavu legislativní nouze se stav vrací na:
113. V § 38j se za odstavec 3 vkládají nové odstavce 4 a 5, které znějí:
"(4) Plátce daně, který ve zdaňovacím období zúčtoval nebo vyplatil příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky, je povinen podat svému místně příslušnému správci daně vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků vybírané srážkou formou záloh (dále jen "vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti").
(5) Plátce daně je povinen podat správci daně vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti do dvou měsíců po uplynutí kalendářního roku; pokud plátce daně podá toto vyúčtování elektronicky, je lhůta pro podání do 20. března.".
alen, díky moc. Nemůžu říci, že by mi to uniklo, já jsem to přímo neusledovala ..., "hlídám" ZZ a změny v nemoc.pojištění, proto jsem moc ráda, že jste mě uvedla na správnou adresu. Měsíční hlášení o srážce zál.daně (od 2011) nově platí? děkuji
Naopak Beto, omlouvám se já, špatně jsem si přečetla váš dotaz .
„Vyúčtování daně z příjmů vybírané srážkou podle zvláštní sazby "
se bude skutečně podávat do 2.5.2011.
To, co jsem napsala platí pro vyúčtování zálohové daně, kde se tím pádem režim nemění.
--->>(5) Plátce daně je povinen podat správci daně
vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti do dvou
měsíců po uplynutí kalendářního roku; pokud plátce daně podá
toto vyúčtování elektronicky, je lhůta pro podání do 20.března.".
Měsíční hlášení o srážce zálohové daně se nebude dávat, tento návrh neprošel.
Ještě jednou se moc omlouvám, že jsem vás "trochu" zmátla.
Nic se neděje, vždyť jste mi poradila-měsíční hlášení se nepodává ;-) Shrnutí: Vyúčtování srážkové daně do 2.5.2011, Vyúčtování zálohové daně-beze změny. Ano? PS Moc dobře vím, jak jsem se kolikrát zamotala do tehdejší novinky slev na pojistném. Čím více člověk do toho pronikal, tím snadněji se zamotal :)
Ale to je potřeba elektron.podpis, nebo to není nutnost. Nějak toho mám hodně, ale to neznamená, že nejdu dopředu, jen nevím, co to všechno obnáší a jak si el.podpis zařídit, možná to zkusím až příští rok. Ještě uvidím. Když pro mě je pořád papír papírem. Nevím, musím si zvykat
jj, srážkovou jsem přidala, ale původně jsem , Leo, reagovala na vaši odpověď z 10.12., kdy jste sdělovala, že Vyúčtování zál. daně se podává 28.2., teď píšete 31.3. - nějak se nám ty datumy mění :) Já jsem hovořila o informaci na webu MF, Česká daňová správa a tam je skutečně Vyúčtování zál. daně 1.3.2011 viz http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/dane_dan_kalendar_58964.html
Kde vy vidíte na CDS datum pro Vyúčtování zál. daně 31.3.? Já na ČDS v daňovém kalendáři nic takového nevidím ...
Opět "jeden o koze, druhý o voze":
1/ Srovnejte daňový kalendář na FÚ a CDS - pro papírové vyúčtování daně (28.02. x 01.03) ???
2/ el. podání vyúčtování - 21.03. (OK)
3/ poznámka úplně mimo k chybě na MF (původně i na CDS) - k datu podání DPFO - 31.03. (jednou středa, jednou čtvrtek)
Toť vše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 12. 2010 22:11
Dobrý den, to asi už není žádná novinka ...?
Z důvodu lepšího přehledu o výběru daní se s účinností od 1. 1. 2011 zavádí nová povinnost plátcům daně vybírajícím zálohu daně z příjmu ze závislé činnosti nebo funkčních požitků předkládat správci daně v průběhu zdaňovacího období měsíční hlášení o srážce a odvodu zálohové daně (jde o měsíční hlášení zálohové daně, nikoliv srážkové daně), pokud v kalendářním měsíci zúčtoval nebo vyplatil příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky. Tato změna vyplývá z úpravy v § 38j odst. 4 zákona č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“). Nulová hlášení se předkládat nebudou.
V souvislosti s účinností zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, od 1. 1. 2011 dochází ke změně lhůty pro předložení vyúčtování srážkové daně a zálohové daně. Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, se ke dni účinnosti nového daňového řádu ruší.
Plátci daně budou nově předkládat „Vyúčtování daně z příjmů vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně“ v souladu s § 137 zákona 280/2009 Sb. , do čtyř měsíců po uplynutí kalendářního roku. Dosud byla povinnost předložit vyúčtování srážkové daně do 30 dnů ode dne, v němž byla povinnost za rozhodné období odvést poslední daňovou povinnost, tedy obvykle do 2. března, v přestupném roce do 1. března.