Re: Faktura a úroky z prodlení
přidám se k Vám s dotazem, mám také přijatou fakturu na úroky z prodlení....ale je vystavená již v roce 2009. Původní účetní jí nezaúčtovala, protže jednatel jí sdělil, že to platit nebude, ať jí vyhodí :-) Nyní firma, která fa vystavila asi nějak přitvrdila a jednatel chce zaplatit, takže si fa vyžádal a dal mi jí k zaúčtování.
Úroky jsou podle mě daňově uznatelné až po zaplacení. Já jen teď váhám s tím, že je fa z jiného roku, tak nevím, zda mohu dát daňově-již jsme zaplatili.
Smluvní úroky z prodlení jsou opravdu daňově uznatelným nákladem jen pokud jsou uhrazené - z toho důvodu můžete klidně dát fakturu za úroky z prodlení daňově letos, pokud jste letos zaplatili.
dobrý den,
obracím se na Vás ještě jednou po delší době. Vyřešila jste nějak svůj případ? Mě totiž nyní jednatel donesl platební příkaz od soudu, kde má uhradit firmě, které dlužil fakturu (již máme zaplaceno) úroky z prodlení a uhradit jim náklady na řízení. Jedná se o 20 000. Já teď váhám, jak účtovat. Ale pokud zaúčtuji úroky z prodlení na smluvní pokuty a penále (daňově), tak bych i ty náklady na řízení viděla daňově. Ale zatím jsme toto nikdy nemusela řešit, tak opravdu váhám. Prosím o radu. Děkuju
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 12. 2010 11:54
Dobrý den jak zaúčtovat úroky z prodlení u fa přijaté a náklady řízení právníkovi.?Děkuji