Úroky, odpisy

• (neregistrovaný)

10. 12. 2010 11:38

dobrýden, chtěla jsem se zeptat. Začali jsme od 15.10.2010 pronajímat družstevní byt, který jsme koupili již před 2 lety, vždycky jsme si o úroky z hypotéky snižovali daňový základ, jak to bude letos? Až mi přijdou na konci roku vyčíslené ty úroky z hypotéky, tak tu částku musím vydělit 365 a dostanu úrok na jeden den a potom tu částku vynásobím 78 a dostanu úroky za dobu pronájmu a to dám do nákladů za pronájem a zbytek si můžeme zase uplatnit při snížení daňového základu? Jak to pak bude s odpisy bytu? Budu postupovat podobně, musím spočítat odpis na tento rok a pak z toho jen za pronajímané období a teprve to mohu dát do nákladů za pronajímání? Myslím si to správně a nebo jsem vedle jak ta jedle? Děkuji za odpověď. Kateřina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2010 11:49

sulinka (neregistrovaný)

Re: úroky, odpisy
      Odpisy ani úroky bych neřešila, pokud vím, můžete uplatnit náklady paušálem. Úroky si uplatněte celé.

• 10. 12. 2010 12:22

V. (neregistrovaný)

Úroky pro použití bytu k pronájmu:
      § 15 Nezdanitelná část základu daně
      (3)
      Použije-li se nebo používá-li se bytová potřeba podle písmen a) až h) nebo její část k podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a nebo k pronájmu, lze odečet úroků po dobu užívání bytové potřeby k uvedeným účelům uplatnit pouze v poměrné výši.

• 10. 12. 2010 13:22

Katka2 (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi.
      No když uplatním ty odpisy a úroky, tak se dostanu do ztráty, tak proto nechci uplatňovat těma 30% jako výdaje. Můžu se dostat do ztráty při nájmu ne? TeĎ ale přemýšlím o těch úrocích, na tom papíře od banky je jen celková suma za celý rok, ale ty úroky jsou vlastně každý měsíc jinak vysoké, můžu to vypočítat výše uvedeným způsobem ? A odpisy také? Děkuji za pochopení. Chtěla bych to mít správně. Kateřina

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).