Re: OSVČ cestovní náhrady
Píšete o náhradách, proto předpokládám že se jedná o vozidlo nezahrnuté do OM a k vyúčtování služ. cest provádíte dle
§24/2/k/3. Pak paltí: == Nebo mohu cestovní náhrady uplatnit ==
pokud pro osobu na DPP, vystavíte řádný příkaz k jízdě vaším autem (k vyúčtování náhrad) a cesťák pro vyúčtování stravného.
Smlouva o použití auta nemůže být, zaměstnanec nemůže pro sl. cestu s náhradou za km nebo PHM používat auto zaměstnavatele (viz §157 ZP).
Re: OSVČ cestovní náhrady
Ano, jde o vozidlo nezahrnuté do OM, uplatňuji stravné (nebo spíše neuplatňuji, neboť má cesta zatím nikdy netrvala déle jak 12 hodin) a použití vozidla (základní náhrada a spotřeba dle ujetých km). Vždy dělám v excelu tabulku, kde jsou výše uvedené výpočty, počet ujetých km, cesta odkud kam, hodina odjezdu a příjezdu, účel cesty, apod. Příkazy k jízdě a samotné cesťáky nedělám, přijde mi to jako papíry navíc (obsahují to samé co výše uvedená tabulka). Pro tuto osobu tedy tyto papíry navíc udělám a cesty, které bych uplatnil já, uplatním u této osoby. Děkuji mnohokrát!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 12. 2010 9:26
Plátce DPH, vede DE, dlouhodobě nemocen, firmu řídí osoba na DPP. Po tuto dobu nebudu vykazovat cestovní náhrady a za měsíce, kdy jsem nejezdil nemusím platit silniční daň (daň zaplacena začátkem roku jednorázově, ve vyúčtování potom tuto částku odečtu)? Nebo mohu cestovní náhrady uplatnit za osobu na DPP, musím mít potom smlouvu o použití mého os. auta?
Poradí prosím někdo jak řešit?