S.R.O.-jak čerpat "zisk" v běžném roce

• (neregistrovaný)

13. 12. 2010 13:49

Chci požádat o informaci ohledně vhodného odčerpání peněz z s.r.o. Budu jediný majitel a jednatel a dále budu mít tichého společníka (50% podíl na zisku...)
    Zjednodušený příklad : každý měsíc budeme mít zisk 50 tis. Kč. Za rok bude zisk 600 tis. Kč - nebudu chtít platit vysoké daně a budu si chtít už v průběhu roku peníze nějakým vhodným způsobem vyplácet (odčerpávat). Samozřejmě vím, že není možné si v průběhu běžného roku vyplácet "nějaké výplaty záloh na zisk". Firma nebude mít žádné zaměstnance (pouze externí lidé na živnosťák). Předem děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 12. 2010 14:59

Lada M. (neregistrovaný)

Re: S.R.O.-jak čerpat "zisk" v běžném ro
      Jako nejrozumnější řešení se mi jeví vyplácení odměny za výkon funkce jednatele - ta Vám zároveň vstupuje do nákladů, takže zisk bude o to menší a tím i podíl tichého společníka.

• 13. 12. 2010 15:14

Vlasta111 (neregistrovaný)

Děkuji Vám za názor. A co půjčky společníkům, nevěděla byste, jak to přesně funguje ? Slyšel jsem názor, že je údajně možné vyplácet si určitou část peněz právě přes půjčky společníkům (samozřejmě uzavřít smlouvu o půjčce, doba splatnosti, úrok apod.)... Ale přiznám se, nechce se mi věřit, že by to šlo každý měsíc...

• 13. 12. 2010 17:44

I. (neregistrovaný)

Půjčka je ale rozvahová záležitost. V žádném případě Vám tedy nesníží výsledek hospodaření (a tím tedy placení daní). Naopak se bude zvyšovat zisk vlivem úroků, které musí být v obvyklé výši. Navíc, ta půjčka se stejně jednou musí vrátit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).