Re: Odpisy
Odpisy nelze uplatnit, jelikož nejste vlastníkem bytu.
Vlastníkem tzv. družstevního bytu je příslušné BD. Vy, jako člen družstva, máte v rámci čl. práv právo na uzavření nájemní smlouvy s tímto družstvem, na základě čehož máte ke konkrétnímu najatému bytu zákonné užívací právo. V souladu se stanovami BD pak můžete tento "svůj" družstevní byt pronajímat další osobě. Obvykle je k platnosti podnájmu zapotřebí předchozí souhlas orgánu BD a zaplacení jistého administrativního poplatku družstvu. Takže dotaz se fakticky týká podnájmu družstevního bytu vámi jako nájemcem, který je členem bytového družstva, jež je jediným právoplatným vlastníkem (majitelem) daného bytu, resp. celého bytového domu. Standardní postup při sjednávání úplat za podnájem bytu je takový, že se sjednává zvlášť (holé) nájemné, resp. podnájemné a zvlášť úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu (u nichž je obvykle zvolen systém záloh a dorovnání podle konečných faktur dodavatelů o skutečné spotřebě). V tomto případě je:
zdanitelným příjmem z pronájmu (kam pojmově spadá nájem i podnájem) u fyzických osob podle § 9 zákona o daních z příjmů - pouze (holé) podnájemné, u něhož lze uplatnit skutečné výdaje prokázané záznamy o výdajích, případně vedením účetnictví, anebo tzv. paušální výdaje 30 % z příjmů,
a zálohy na služby související s podnájmem (které se pravidelně zúčtovávají s cenami dodavatelů) nejsou vůbec předmětem zdanění, a pochopitelně ani platby pronajímatele (tj. nájemce družstevního bytu) těmto dodavatelům pro něj nejsou daňově účinnými výdaji.
Re: Odpisy
No já jsem si to myslela, že to nebude jen tak, když je to družstevní. Ale je to teda nespravedlivý, protože já za ten byt dala 1 mil. a nájem je teda malej a nepokryje mi ani hypotéku. Někdo mi totiž říkal, že to můžu odepisovat a uplatňovat i úroky z hypotéky jako výdaj.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 12. 2010 12:02
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v říjnu 15. jsem začala pronajímat družstevní byt, který jsem koupila před 2 roky. Dříve jsem tam bydlela. Mohu si byt odepisovat, dávat do nákladů? Je to odpisová skupina 5? Jak velký odpis si mohu uplatnit, když jsem začala pronajímat až toho 15.10. - musím ten roční odpis nějak poměrově krátit? Jestli mi teda rozumíte? A můžu si to vůbec odepisovat, když jde o družstevní byt, když jsem vlastně koupila jen jakoby nějaký podíl? děkuji za rady.