OT: chudáci naše potomci

• 16. 12. 2010 7:42

Tak nevím, jestli článek
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=685604
    mám brát vážně?
    Takže, až budete sepisovat smlouvy s pracujícími důchodci - myslete při tom i na své děti a vnuky.
    Podle toho, jak budou prac. důchodci nyní pracovat, tak tak dlouho budou MUSET pracovat i naši potomci.
    Teď, když se musí i prac. důchodcům vést ELDP, tak vláda bude mít úplně jasno, do kolika let jsou schopni důchodci pracovat a podle toho také bude asi odchod do důchodu v budoucnu vypadat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2010 8:04

M. (neregistrovaný)

Re: OT: chudáci naše potomci
      V souvislosti s tímto se ptám, proč našim pracujícím důchodcům vyplácí důchody? Ne, že bych záviděla, dokonce jim to lidsky přeju, ale myslím,že kdyby si měli vybrat důchod nebo práce, možná by to vypadalo trochu jinak, nebo ne?

• 16. 12. 2010 8:10

all (neregistrovaný)

Já jsem to tu psala už několikrát - nechápu, jak má někdo problém, jak teď uzavírat smlouvy s důchodci (na dobu neurčitou, když vyčerpali 2 roky doby určité). Podle mne, důchodci mají vypomáhat tam, kde je to momentálně potřeba , ale ne pracovat trvale. To potom neměli chodit do důchodu. Chybou je taky neomezené vyplácení důchodů při zaměstnání a neomezený výdělek při výplatě "částečných" invalidních důchodů.

• 16. 12. 2010 8:19

xy5

Pokud je někdo v důchodu zdravý, tak by měl být rád, že nějaký důchod dostává (jak to vypadá, tak důchody jsou zatím dost vysoké - na to, co čeká důchodce v budoucnu - tam to asi bude almužna) a práci přenechat mladým (když je ta nezaměstnanost). Jenže - ono se stačí podívat na parlament, senát, i ve vedení odborů (což je velmi alarmující) - pracují vesměs lidé, kteří jsou již v důchodovém věku.
      Asi se máme ještě na co "těšit" v tomto směru.

• 16. 12. 2010 8:23

xy5

Re: OT: chudáci naši potomci
      >>>Tak
      >>>nevím,
      >>>jestli
      >>>článek
      >>>http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=685604
      >>>mám brát vážně?
      >>>Takže, až budete sepisovat smlouvy s pracujícími
      >>>důchodci - myslete při tom i na své děti a vnuky.
      >>>Podle toho, jak budou prac. důchodci nyní pracovat,
      >>>tak tak dlouho budou MUSET pracovat i naši potomci.
      >>>Teď, když se musí i prac. důchodcům vést ELDP, tak
      >>>vláda bude mít úplně jasno, do kolika let jsou
      >>>schopni
      >>>důchodci pracovat a podle toho také bude asi odchod
      >>>do
      >>>důchodu v budoucnu vypadat.
      >>
      >>
      >>Já jsem to tu psala už několikrát - nechápu, jak má
      >>někdo problém, jak teď uzavírat smlouvy s důchodci
      >>(na
      >>dobu neurčitou, když vyčerpali 2 roky doby určité).
      >>Podle mne, důchodci mají vypomáhat tam, kde je to
      >>momentálně potřeba , ale ne pracovat trvale. To potom
      >>neměli
      >>chodit do důchodu. Chybou je taky neomezené vyplácení
      >>důchodů při zaměstnání a neomezený výdělek při
      >>výplatě
      >>"částečných" invalidních důchodů.
      >
      >Pokud je někdo v důchodu zdravý, tak by měl být rád,
      >že nějaký důchod dostává (jak to vypadá, tak důchody
      >jsou zatím dost vysoké - na to, co čeká důchodce v
      >budoucnu - tam to asi bude almužna) a práci přenechat
      >mladým (když je ta nezaměstnanost). Jenže - ono se stačí
      >podívat na parlament, senát, i ve vedení odborů (což je
      >velmi alarmující) - pracují vesměs lidé, kteří jsou
      >již v důchodovém věku.
      >Asi se máme ještě na co "těšit" v tomto směru.

• 16. 12. 2010 8:32

alen1 (neregistrovaný)

Na to musím zareagovat.
      Nevím, co je na tom, když pracuje "důchodce", mimo toho, že "zabírá"
      podle vás místo mladým.
      Řada lidí se naopak v 60 cítí teprve na to, že může využít vše, co se naučili a předat to dál.
      Myslím si, že bychom neměli lidi odepisovat jen proto, že jim je 60 a víc.
      A k důchodové reformě?.
      To už je pomalu folklor. Bezděkova komise se to snaží prosadit x let.Zatím to vždy ztroskotalo na politické vůli.

• 16. 12. 2010 8:38

xy5

vůbec jste mě nepochopila
      nemám nic proti důchodcům jako takovým, ale pokud budou tvrdohlavě lpět na místech, tak tím akorát ublíží svým potomkům
      jen aby za pár let mladí neprotestovali na ulicích, že se jim stále prodlužující se odchod do důchodu vůbec nelíbí (a za to budou moci poděkovat i svým prarodičům, kteří "museli" ještě při důchodu chodit do práce)

• 16. 12. 2010 8:57

alen1 (neregistrovaný)

Já si myslím, že je chyba spíše v systému, který neumožňuje
      využívat práci na 1 místě dvěma zaměstnancům např. se zkráceným úvazkem - např. mladší a starší na 1 místě.
      Brání tomu nejen "organizační", ale i psychologické důvody. a také nedostatek tolerance zevšech stran.

• 16. 12. 2010 8:52

lk (neregistrovaný)

samozřejmě, určitě bych nikoho neodepisovala, ať každý pracuje tak dlouho, jak se mu daří, pokud zdraví dovolí. Jinak je tomu v 60 u lékařů, a jinak u pracovníků na stavbách nebo v zemědělství
      jen nechápu, proč by pak měl souběžně pobírat důchod ??

• 16. 12. 2010 9:17

markov (neregistrovaný)

Už se vidím, jak v 70 s Alzheimerem počítám mzdy ... :-)))

• 16. 12. 2010 9:19

m. (neregistrovaný)

Ale na to Vám někteří odpoví, že přece sedíte v kanceláři, v teple ....

• 16. 12. 2010 9:34

lk (neregistrovaný)

nemyslela jsem, aby se odcházelo do důchodu v 70. Naopak, právě v mém okolí jsou spíš ti zedníci,a zemědělci, někteří již v 50 dost zdravotně zhuntovaní.
      a ani já sama bych nedhtěla do důchodu v 70, i když pracuju ( zatím ) v teplé kanceláři. Měla jsem na mysli, proč vyplácet souběžně důchod těm, kteří budou nadále pracovat v důchodovém věku.

• 16. 12. 2010 9:57

Lamka (neregistrovaný)

Já to vidím celkem jednoduše. Důchodce si může pracovat, ale důchod + výdělek nesmí překročit určitou částku. Opravdu je třeba myslet na sebe a děti. Je jiná doba, pracuje se jiným tempem, jiný životní styl. Důchodci se stále diví, že mladé vše bolí,jsou unaveni a pořád chvátají. Jejich argument je odpracování x let, ale neuvědomují si, že pokud to přepočtou na hodiny tak je mnoho mladých dožene po odpracování 20ti let, protože pracují 12-16 hodin denně, soboty, neděle. Fakt, že pracovat 8 hodin denně 5 dní v týdnu je obrovský rozdíl oproti 12 hodin denně 7 dní v týdnu spoustě lidem nedochází.

• 16. 12. 2010 10:30

m. (neregistrovaný)

To je ale logika! A že někteří před šedesátkou taky dřou dvanáctky, to Vás asi nenapadlo. Podle Vás je přímá úměra - čím je kdo mladší, tím víc dělá. Ono to dnešní tempo totiž platí pro všechny bez rozdílu věku, ale ty starší víc zmáhá.

• 17. 12. 2010 12:27

Lamka (neregistrovaný)

Psal jsem o důchodcích, jak jsem psal at dělají ale s možností výdělku do určité částky. Pokud by toto bylo, pracovala by polovina důchodců (jen ti co to opravdu potřebují). Jak již někdo psal, je třeba si uvědomit základní věci. Starší lidé mají nakoupeny státní byty za pár korun, vybavené atd. takže kolik peněz potřebují k životu oni a kolik mladí? Důchod jim přeju at si ho užijí a jsou rádi že vůbec nejaký mají, protože za pár let si ho už možná neužije nikdo (pokud si na něj nenašetří).

• 16. 12. 2010 9:58

cenda (neregistrovaný)

>>>samozřejmě, určitě bych nikoho neodepisovala, ať
      >>>každý
      >>>pracuje tak dlouho, jak se mu daří, pokud zdraví
      >>>dovolí. Jinak je tomu v 60 u lékařů, a jinak u
      >>>pracovníků
      >>>na stavbách nebo v zemědělství
      >>Už se vidím, jak v 70 s Alzheimerem počítám mzdy ...
      >>:-)))
      >nemyslela jsem, aby se odcházelo do důchodu v 70.
      >Naopak, právě v mém okolí jsou spíš ti zedníci,a
      >zemědělci, někteří již v 50 dost zdravotně zhuntovaní.
      >a ani já sama bych nedhtěla do důchodu v 70, i když
      >pracuju ( zatím ) v teplé kanceláři. Měla jsem na mysli,
      >proč vyplácet souběžně důchod těm, kteří budou nadále
      >pracovat v důchodovém věku.

• 16. 12. 2010 9:59

cenda (neregistrovaný)

>>>>samozřejmě, určitě bych nikoho neodepisovala, ať
      >>>>každý
      >>>>pracuje tak dlouho, jak se mu daří, pokud zdraví
      >>>>dovolí. Jinak je tomu v 60 u lékařů, a jinak u
      >>>>pracovníků
      >>>>na stavbách nebo v zemědělství
      >>>Už se vidím, jak v 70 s Alzheimerem počítám mzdy ...
      >>>:-)))
      >>nemyslela jsem, aby se odcházelo do důchodu v 70.
      >>Naopak, právě v mém okolí jsou spíš ti zedníci,a
      >>zemědělci, někteří již v 50 dost zdravotně
      >>zhuntovaní.
      >>a ani já sama bych nedhtěla do důchodu v 70, i když
      >>pracuju ( zatím ) v teplé kanceláři. Měla jsem na
      >>mysli,
      >>proč vyplácet souběžně důchod těm, kteří budou nadále
      >>pracovat v důchodovém věku.

• 16. 12. 2010 10:04

cenda (neregistrovaný)

a už si někdo všiml, jak blahodárná na zdraví některých je důchodová hranice? Znám případy, že před důchodem jsou všichni na umření a když jde o práci současně s pobíráním důchodu, tak nepotřebují ani lékaře!!! Souhlasím s názorem buď důchod nebo práce , kdo opravdu poctivě pracoval , je rád, že může do důchodu odejít v normálním termínu.

pája

Nechápu, proč se navážíte do pracujících důchodců. Jestliže někdo celý život poctivě pracoval a platil pojištění, tak si na ten důchod naspořil. POkud to správce pokladu neprodrbe jinde(armáda, mise, korupční megalomanské zakázky atd.), tak ty peníze tam jsou. Proto má důchodce nárok na výplatu důchodu. Jestli zam-tel má zájem, aby pro něj pracoval důchodce i nadále, asi k tomu má své důvody. Ponechá-li si pracujícho důchodce, který mu odvádí práci podle jeho představ, tak určitě vyhodnotitl, zda má či nemá přjmout mladého pracovníka za toho důchodce a je to jen jeho rozhodnutí.

• 16. 12. 2010 10:35

xy5

Pájo, mám dojem, že asi jste v důchodovém věku (pokud ne, tak mě omluvte, ale z předchozích Vašich odpovědí mám takový dojem, že již k nejmladším nepatříte) a že pracujete jako OSVČ.
      Chtěla jsem jenom upozornit na to, že se v některých firmách "z kamarádství" prodlužují a preferují na prac. místech spíše starobní důchodci a vedoucí si neuvědomují, že tím vlastně odepisují svoje potomky, protože podle těchto star. důchodců, kteří dnes pracují, se bude odvíjet v budoucnosti odchod do důchodu. To je to, na co jsem chtěla poukázat. Že totiž každý vidí jen sebe, ale o to, jak budou žít jednou děti, to už jim mnohokrát nedochází.

• 16. 12. 2010 10:48

pája

>
      >Pájo, mám dojem, že asi jste v důchodovém věku (pokud
      >ne, tak mě omluvte, ale z předchozích Vašich odpovědí
      >mám takový dojem, že již k nejmladším nepatříte) a že
      >pracujete jako OSVČ.

Ano, je to přesně tak

>Chtěla jsem jenom upozornit na to, že se v některých
      >firmách "z kamarádství" prodlužují a preferují na prac.
      >místech spíše starobní důchodci a vedoucí si
      >neuvědomují, že tím vlastně odepisují svoje potomky, protože
      >podle těchto star. důchodců, kteří dnes pracují, se bude
      >odvíjet v budoucnosti odchod do důchodu. To je to, na
      >co jsem chtěla poukázat. Že totiž každý vidí jen sebe,
      >ale o to, jak budou žít jednou děti, to už jim
      >mnohokrát nedochází.

Myslíte, že pracující důchodci pobírající současně mzdu a důchod, ruinují státní kasu? Já si to nemyslím ani náhodou.
      posl.sněmovna v počtu 200 posl.náklady 1,2 miliardy,senát 0,551 miliardy, úřad vlády rozpočet 0,72 miliardy, MObrany 48 miliard, tam jsou peníze. (ofic.údaje ze st.rozpočtu).Včera jsem se dočetl na idnes, že Vondra za dobrou práci vojákům rozdělí vánoční odměny cca čtvrt miliardy. To jsou palby, ne pracující důchoci. Taky se dost psalo o tom, kam se podělo 70 miliard z fondu na důchody.Dodnes to nikdo nevysvětlil a nebýt šťouravých novinářů, nevíme o tom nic. Řešení pobírání důchodu a současně mzdy nebo platu je naprosto zástupný problém. Cílem je odvrátit pozornost o něčeho jiného, jen ať se lidi boxují mezi sebou a nadávají na důchodce, hlavně že nedemonstroují proti vládnoucí klice kamarádíčků. Počty poradců vladních činitelů a jejich osobnosti, což se občas objeví, jejich prašule, to jsou problémy k řešení, ne důchodci.

• 16. 12. 2010 10:58

xy5

Jen se domnívám, že na důchody v budoucnu nezbyde ani to, co se vydává dnes a to, že vše spasí nějaké soukromé fondy, tak tomu také nevěřím. Že se vydávají milióny a miliardy zbytečně ze státní kasy - to se dozvídáme dnes a denně. Mám obavy, že demonstrací bude přibývat - to přece není možné, aby lidi chodili do důchodu až po sedmdesátce, vždyť se toho důchodu ani spousta lidí nedožije.
      Jinak Vám přeji, abyste ve zdraví prožil ještě mnoho dalších let.

• 16. 12. 2010 11:53

all (neregistrovaný)

Ono nejde ani tak o tu stránku finanční, jako o ten věk, protože to vypadá, jakože klidně se může pořád prodlužovat, protože stejně všichni důchodci pořád pracují a mohou pracovat.

• 16. 12. 2010 11:17

lk (neregistrovaný)

myslím, že bohužel v současném systému si nikdo pro sebe nenaspořil. ( kromě případného připojištění , nebo soukromého důchodového pojištění )
      podivné armádní výdaje bylo to první, co mi vytanulo na mysli, když jsem se dočetla , jak snížíme podpory v nezaměstnanosti při dohodě atd...

• 16. 12. 2010 11:26

pája

tak pokud máte čas, si přečtěte ještě třeba toto:
      http://burdats.blog.idnes.cz/c/168371/Bez-poradce-ani-ranu-Jake-je-poslani-poradcu.html

• 16. 12. 2010 11:35

lk (neregistrovaný)

br a je po chuti na oběd
      co dodat, rodiče mi vždy vyčítali, že se průměrně živím v kanclu jako neschopná nula :-) místo toho, jako kamarád, tři nedostudované školy, ale asistentské nebo poradcovské práce blíže nespecifikovaného druhu na ministerstvu - již také asi třetím ..

xy5

souhlasím s Vámi, že jsou lidi, kteří se dočkají důchodu, tak pak již tolik nemarodí a pracují bez omezení (pokud je jim k tomu dán prostor)
      jenže, pokud ženy odcházely v 55 letech (a dřív), muži v 60 letech, tak odcházeli nevystresovaní (bylo to v době, kdy nehrozila nezaměstnanost, příp. nehrozila v takové míře jako nyní), zabezpečení (mohli si našetřit - většinou bydleli ve státních bytech, to mohou i nyní našetřit, jenže čím dál více lidí je zadlužených třeba kvůli hypotékám, studia dětí apod.)
      každopádně to nebude do budoucna jednoduché - také bych byla pro to, pokud chce někdo pracovat třeba do smrti, ať pracuje, ale žádný důchod nebo nějaké navyšování důchodu
      dost jsem zvědavá, co to udělá se státním rozpočtem až vyjde v platnost navýšení těch nejvyšších důchodů (má myslím platit od konce příštího roku) a také navyšování důchodů u SD, kteří dále pracují a požádají o přepočet, tedy navýšení důchodu
      aby pak nedošlo ještě k navýšení věku odchodu do důchodu, protože to už nikdo nebude moci utáhnout
      a na spoléhání nějakých soukromých penzijních fondů - z toho mám velké obavy, aby to nebyl nějaký veeelký tunel

• 16. 12. 2010 10:43

alen1 (neregistrovaný)

-------------
      Pořád se na to díváte "jinýma očima".
      Dnešní důchodci také tvrdě pracovali, proč jim upírat zasloužený důchod, který si odpracovali. Doba nebyla tak idylická, jak píšete.
      Vám by opravdu připadalo spravedlivé, aby ti, co dále pracují v důchodě neměli nárok na důchod? Tím jim vlastně říkáte, když jsi blbý a chceš dál pracovat, tak tě potrestáme ztrátou důchodu.
      Myslíte si, že je to dobrý příklad při výchově budoucí generace?
      Promiňte, trochu jsem se neudržela, ale nechápu váš postoj.

• 16. 12. 2010 11:19

all (neregistrovaný)

Tak to jste se asi v praxi nesetkala s tím, co se teď děje. Pokud mohl důchodce pracovat při pobírání důchodu na dobu určitou - to bylo celkem v pořádku. Ale dnes - důchodce sedí na svém fleku, všichni ať na něj berou ohledy (např. služební cesty zejména v tomto počasí) a zaměstnavatel nemá žádnou zákonnou možnost, než dělat složité organizační změny, dávat odstupné , pokud se chce s ne 100% výkonným důchodcem rozloučit. To vám taky připadá normální ? A vyšlete v tomto počasí na služebku důchodce, kterému se nechce nasilu. Na to nemá nikdo žaludek a tak musí zaskakovat za něj právě ti mladí. To je taky dobrý příklad pro budoucí generace ? Je to totiž zase ode zdi, ke zdi.

• 16. 12. 2010 11:28

xy5

Souhlasím. A také tento důchodce už má své jisté - tedy důchod, takže mu prakticky o nic nejde, jen má navíc Kč za práci. V budoucnu, aby vůbec na důchod dosáhl, bude muset každý den chodit do práce a pracovat nejméně do 70 let. A v tom je rozdíl .
      Nyní MOHOU chodit do práce - brát důchod a přivydělat si (např. do 70 let), ale v budoucnu budou MUSET do té práce chodit (návrh je do 72 let - zatím), pokud budou chtít začít pobírat důchod.
      Nezávidím důchodcům peníze, ale nějak se nemohu smířit s tím, že se tak radikálně změní odchod do důchodu (u žen bude NAVÝŠENÍ oproti dřívějšku NEJMÉNĚ 17 LET!! A to Vám přijde normální? Mně tedy ne).

• 16. 12. 2010 11:37

alen1 (neregistrovaný)

To je právě to, nemůžete soudit z několika případů.
      Je to i v tom případě o vedení, ti musí vědět, co dělají a proč nechtějí zaměstnávat mladší.
      A zaměstnavatel má zákonnou možnost, jen musí občas koukat dopředu.
      Já to vidím z jiného pohledu, dnes už člověk v 60 není starý, tak proč ho nutit být 25 let v důchodu.
      Koukejte také na to ekonomicky. Vydělané peníze vrací zpět do ekonomiky přes vlastní spotřebu.

• 16. 12. 2010 11:48

all (neregistrovaný)

Re: OT: pro Alen1
      Mohla byste mi, prosím, objasnit, co máte na mysli tím, že vedení musí vědět co dělají a proč nechtějí zaměstnávat mladší ? A jakou má zaměstnavatel zákonnou možnost a má koukat dopředu.
      Máte-li zaměstnance, který má v popisu práce služební cesty, dosáhne důchodového věku, pobírá důchod ale dále pracuje. Tedy pracuje když se mu chce. Jinak se hodí marod, na služebku nepojede,protože sněží a on se necítí - řeči o braní ohledu na staré lidi začínám nenávidět, protože jak mám vysvětlovat těm mladším, že už celý rok dělají i za něj to, co se jemu nechce ? Upřesněte mi, jak měl zaměstnavatel koukat dopředu a jakou má, podle vás, zákonnou možnost kromě organizačních změn, výplaty odstupného ?

• 16. 12. 2010 12:00

alen1 (neregistrovaný)

Pak je to vždy pouze otázkou rozhodnutí - pokud jste ten jmenovaný vedoucí, manažer - vždy je to o pro a proti.
      Někdy bohužel i za cenu toho, že se takového zaměstnance zbavím s odstupným.
      Kdo mu dovolí, že pracuje, jen když chce? A proč je mu to tolerováno?
      Podává jindy takový výkon, že se tyto úlety vyplatí tolerovat?
      Je pro firmu nepostradatelný?
      Pokud to ovšem není "známý nějakého známého".

• 16. 12. 2010 12:05

all (neregistrovaný)

Jde o to, že jak chcete prokázat, že pracuje jen když se mu to hodí. Mu prostě není dobře, tak jde k lékaři ...
      A jsme právě u toho, proč by měl zaměstnavatel platit to odstupné ?? O to tady jde, že by to mělo být tak, jak to bylo - chceš jít do důchodu a pobírat ho ? Tak ukončíš pracovní poměr a na zaměstnavateli pak bude , jestli si tě tu nechá, respektive s tebou uzavře nový pracovní poměr na dobu, jakou potřebuje. To je ten hlavní problém, ne zaměstnávání důchodců jako takové, ale to, že zaměstnavatel je nucen mít důchodce i když ho nechce, pokud nechce vyplácet odstupné. To mi přijde nefér. On si taky dřív žádný důchodce, který věděl, že to má na dobu určitou , nedovolil to, co si dovolí důchodci nyní, protože věděl, že když nebude pro zaměstnavatele přínosem, tak mu smlouvu dál neprodlouží. A v tom vidím já ten hlavní nesmysl současné právní úpravy.

• 16. 12. 2010 12:14

alen1 (neregistrovaný)

To beru, ale pořád je to pouze o rozhodnutí, pokud někoho držím jen proto, abych mu nemusel vyplatit odstupné a přitom pro mě jako zaměstnavatele není dlouhodobě přínosem, pak je to lidsky i ekonomicky špatně. Lidsky špatně proto, že on to pak tuší nebo ví a může lehce manipulovat.

• 16. 12. 2010 12:19

all (neregistrovaný)

Ano, souhlas, ale copak je normální za špatnou práci ještě vyplácet odstupné, abych se ho zbavila ?????

• 16. 12. 2010 12:26

alen1 (neregistrovaný)

>>>>>>>>zaměstnance zbavím s odstupným.
      >>>>Kdo mu dovolí, že pracuje, jen když chce? A proč je
      >>>>mu
      >>>>to tolerováno?
      >>>>Podává jindy takový výkon, že se tyto úlety vyplatí
      >>>>tolerovat?
      >>>>Je pro firmu nepostradatelný?
      >>>>Pokud to ovšem není "známý nějakého známého".
      >>>
      >>>Jde o to, že jak chcete prokázat, že pracuje jen když
      >>>se mu to hodí. Mu prostě není dobře, tak jde k lékaři
      >>>...
      >>>A jsme právě u toho, proč by měl zaměstnavatel platit
      >>>to odstupné ?? O to tady jde, že by to mělo být tak,
      >>>jak to bylo - chceš jít do důchodu a pobírat ho ? Tak
      . A v
      >>>tom vidím já ten hlavní nesmysl současné právní
      >>>úpravy.
      >>To beru, ale pořád je to pouze o rozhodnutí, pokud
      >>někoho držím jen proto, abych mu nemusel vyplatit
      >>odstupné a přitom pro mě jako zaměstnavatele není
      >>dlouhodobě
      >>přínosem, pak je to lidsky i ekonomicky špatně.
      >>Lidsky
      >>špatně proto, že on to pak tuší nebo ví a může lehce
      >>manipulovat.
      >
      >Ano, souhlas, ale copak je normální za špatnou práci
      >ještě vyplácet odstupné, abych se ho zbavila ?????
      Ano, i to může být dobré rozhodnutí. je lepší se člověka zbavit i za tu cenu, bohužel pokud nemůžu předělat sama zákon a nemám na to vliv, pak se musím rozhodnout. Buď bude v práci a já si pak nemůžu stěžovat, že nedělá co má ( rozhodla jsem se vědomě, že zůstane) nebo vyplatím odstupné a mám od něj pokoj. A nedemoralizuje mi to ostatní. To odstupné je jen malá cena za dobře fungující pracovní tým.

• 16. 12. 2010 12:27

Líba (neregistrovaný)

Ano, ovšem takto postaveno, už to přestává být problémem pouze důchodců.

• 16. 12. 2010 12:36

xy5

Pokud již nebude na svoji práci stačit po zdravotní stránce, pak využít § 52e nebo pokud bude dělat problémy - § 52g, příp. lze použít i § 55 (použití §§ jako u "běžných" zam-ců).
      Třeba pak skončí raději na dohodu (bez odstupného).

• 16. 12. 2010 12:38

alen1 (neregistrovaný)

OT: to je jiné téma - odstupné kdykoliv?
      >>>>>>>>>zaměstnance zbavím s odstupným.
      >>>>>Kdo mu dovolí, že pracuje, jen když chce? A proč je
      >>>>>mu
      >>>>>to tolerováno?
      >>>>>Podává jindy takový výkon, že se tyto úlety vyplatí
      >>>>>tolerovat?
      >>>>>Je pro firmu nepostradatelný?
      >>>>>Pokud to ovšem není "známý nějakého známého".
      >>>>
      >>>>Jde o to, že jak chcete prokázat, že pracuje jen když
      >>>>se mu to hodí. Mu prostě není dobře, tak jde k lékaři
      >>>>...
      >>>>A jsme právě u toho, proč by měl zaměstnavatel platit
      >>>>to odstupné ?? O to tady jde, že by to mělo být tak,
      >>>>jak to bylo - chceš jít do důchodu a pobírat ho ? Tak
      >>>>ukončíš pracovní poměr a na zaměstnavateli pak bude ,
      >>>>jestli si tě tu nechá, respektive s tebou uzavře nový
      >>>>pracovní poměr na dobu, jakou potřebuje. To je ten
      >>>>hlavní problém, ne zaměstnávání důchodců jako takové,
      >>>>ale
      >>>>to, že zaměstnavatel je nucen mít důchodce i když ho
      >>>>nechce, pokud nechce vyplácet odstupné. To mi přijde
      >>>>nefér. On si taky dřív žádný důchodce, který věděl,
      >>>>že
      >>>>to má na dobu určitou , nedovolil to, co si dovolí
      >>>>důchodci nyní, protože věděl, že když nebude pro
      >>>>zaměstnavatele přínosem, tak mu smlouvu dál
      >>>>neprodlouží. A v
      >>>>tom vidím já ten hlavní nesmysl současné právní
      >>>>úpravy.
      >>>To beru, ale pořád je to pouze o rozhodnutí, pokud
      >>>někoho držím jen proto, abych mu nemusel vyplatit
      >>>odstupné a přitom pro mě jako zaměstnavatele není
      >>>dlouhodobě
      >>>přínosem, pak je to lidsky i ekonomicky špatně.
      >>>Lidsky
      >>>špatně proto, že on to pak tuší nebo ví a může lehce
      >>>manipulovat.
      >>
      >>Ano, souhlas, ale copak je normální za špatnou práci
      >>ještě vyplácet odstupné, abych se ho zbavila ?????
      >
      >Ano, ovšem takto postaveno, už to přestává být
      >problémem pouze důchodců.

• 16. 12. 2010 11:24

Lenka1971 (neregistrovaný)

já vždy jsem se na to nahlížela tak, že důchod není "výsluhová" dávka, ale způsob jak zabezpečit občany vyššího věku, kteří již nejsou schopni pracovat ( něco jako nemocenská:-) - někdo -stát - pro to stanovil nějakou konkrétní věkovou hranici, kdy toho mohou občané využít. Pokud chtějí a jsou schopni pracovat dál , tak prosím, ale pak nedostanou souběžně důchod. Motivace proč pracovat dál, i tak může existovat- výdělek vyšší než důchod, chuť zachovat si sociální kontakty, pracovní aktivtu...

• 16. 12. 2010 12:53

Nechci upírat jim zasloužený důchod,ale ani jiným upírat pak to pracovní místo, které by využili, a sami si tak výhledově zasloužili důchod.
      já sama, zdravotní sestra, epileptička,40 let, na směny v nemocnici pracovat nemohu,ale na plný úvazek např. v ordinaci ano, v okolí je spousta ordinací, ve kterých pracují sestry důchodkyně, ale naděje, že skončí ,žádná...

• 16. 12. 2010 14:02

julka (neregistrovaný)

Zkusila jste si někdy položit otázku proč si lékař v ordinaci raději nechá tu důchodkyni?

• 16. 12. 2010 14:26

asi nejde o to, jestli on si ji tam nechá, ale jestli ona chce odejít.
      lékaře nic nemotivuje ke změně, pokud sestra sama odejít nechce, tak proč by si působil komplikace. myslím ale, že kdyby nebyl možný souběh výdělku a důchodu, tak by třeba někteří důchodci odešli...

• 16. 12. 2010 14:34

pája

a co takhle zkusit hledat příčinu toho, že pro mladé, nové perspektivní pracovníky nejsou potřebná volná pracovní místa, někde jinde?
      Lékař může zaměstnat třeba jen tu jednu sestru, ale nová provozovna nebo firma může zaměstnat stovky lidí, na různých pozicích, s odborným vzděláním. Na co jsou nám tisíce absolventů tzv. manažerských a různých jiných podobných rádobyškol, kteří nemají uplatnění, protože umí od každého jen kousek a jsou pro praxi ve firmě nepoužitelní? Pobídky pro investory, zájem kapitálu investovat a budovat nové průmyslové struktury, tam je podle mne perspektiva. Ne v kritice zaměstnavatelů, kteří si ponechávají zkušené důchodece a vyhovuje jim to. Znám z oklí několik podnikatelů, kteří marně shání nástrojaře, frézaře, obsluhu NC strojů, proč ti nejsou k mání? Práce by pro ně bylo habakuk. Odborné školství je někde jinde, než by bylo třëba, a ti mladí frajírci, kteří se ohání studiem všudemožných škol a při pohovoru hází požadavky na stůl počínaje 30.000.-kč platy, to toho asi moc nevytvoří.

• 16. 12. 2010 14:44

>>>>Nechci upírat jim zasloužený důchod,ale ani jiným
      >>>>upírat pak to pracovní místo, které by využili, a
      >>>>sami
      >>>>si
      >>>>tak výhledově zasloužili důchod.
      >>>>já sama, zdravotní sestra, epileptička,40 let, na
      >>>>směny v nemocnici pracovat nemohu,ale na plný úvazek
      >>>>např.
      >>>>v ordinaci ano, v okolí je spousta ordinací, ve
      >>>>kterých pracují sestry důchodkyně, ale naděje, že
      >>>>skončí
      >>>>,žádná...

>a co takhle zkusit hledat příčinu toho, že pro mladé,
      >nové perspektivní pracovníky nejsou potřebná volná
      >pracovní místa, někde jinde?
      >Lékař může zaměstnat třeba jen tu jednu sestru, ale
      >nová provozovna nebo firma může zaměstnat stovky lidí,
      >na různých pozicích, s odborným vzděláním. Na co jsou
      >nám tisíce absolventů tzv. manažerských a různých
      >jiných podobných rádobyškol, kteří nemají uplatnění,
      >protože umí od každého jen kousek a jsou pro praxi ve firmě
      >nepoužitelní? Pobídky pro investory, zájem kapitálu
      >investovat a budovat nové průmyslové struktury, tam je
      >podle mne perspektiva. Ne v kritice zaměstnavatelů,
      >kteří si ponechávají zkušené důchodece a vyhovuje jim to.
      >Znám z oklí několik podnikatelů, kteří marně shání
      >nástrojaře, frézaře, obsluhu NC strojů, proč ti nejsou k
      >mání? Práce by pro ně bylo habakuk. Odborné školství
      >je někde jinde, než by bylo třëba, a ti mladí frajírci,
      >kteří se ohání studiem všudemožných škol a při
      >pohovoru hází požadavky na stůl počínaje 30.000.-kč platy, to
      >toho asi moc nevytvoří.
      s tím nelze než souhlasit.
      nekritizovala jsem zaměstnavatele, kteří si ponechávají důchodce, ale systém souběhu důchodu a výdělku. myslím,kdyby nebyl, více důchodců by odešlo.

• 16. 12. 2010 14:47

pája

přestaňte už opakovat, odešlo, proč? Každý má právo si vybrat, koho zaměstná, na druhé straně důchodce má právo dále pracovat.
      Podle Vás by je měli asi postřílet, když neodejdou sami,ne?
      Zkuste přemýšlet nad příčinami ne následkem.

• 16. 12. 2010 14:37

Líba (neregistrovaný)

Možná, kdyby se dalo z důchodu důstojně žít, tak nebude každý dělat tak dlouho, dokud mu zbytky sil stačí.

• 16. 12. 2010 14:42

to asi ano. neumím posoudit tu výši, mám v péči 92 letou babičku, a její důchod je o 2 tisíce nižší než můj plat.

• 16. 12. 2010 15:33

xy5

a není to také o tom, že důchodce se spokojí s menším platem (mzdou), protože má ještě další příjem (důchod) a nikde se domáhat práva na dodržování Zp nebude - je rád, že si může přivydělat, kdežto zam-ec v produktivním věku by za minimální mzdu těžko uživil rodinu? Ona je chyba v systému, ale i v důchodcích, protože si opravdu neuvědomují, že podrývají podmínky zaměstnanosti ostatním zam-cům, kteří si teprve na důchod musí vydělat a podle podmínek, jaké se rýsují, možná ani důchod nedostanou nebo ho dostanou v minimální výši a ostatní by si měli naspořit - z čeho? A proč by zam-tel zaměstnal někoho, koho by musel zaplatit, když to rád udělá důchodce za málo peněz.

• 17. 12. 2010 8:41

S tím souhlasím. Tak jsem o tom neuvažovala - že je důchodce" přizpůsobivější" , ale zase mi z toho vychází, že by pracující důchodce neměl souběžně pobírat důchod.

• 17. 12. 2010 10:17

pája

prosímVás, pořád melete jedno a to samé, zkuste taky, jste-li toho schopna při své averzi na důchoce, myslet v širších souvislostech, proč je málo míst pro mladé, kdo likviduje prosperující firmy, najděte si v ins.rejstříku nějakou větší firmu, která prošla nebo prochází ins.řízením a podívejte se, jaké pracovněprávní nároky zaměstnanců nejsou a ani nebudou uspokojeny a oproti tomu jaké bere ins.správce již v průběhu výše záloh na svou odměnu a výlohy spojené s řešením úpadku. Kdo má zájem na vytváření nových pracovních míst? Jak pomoci mladým absolventům, kteří skutečně něco umějí a mají zájem pracovat? Musíte se více dívat kolem sebe a ne jen se strefovat jako opakovačka do důchodců, kteří díky svým kvalitám mají práci zajištěnu, ale jen tehdy, když o ně má někdo zájem.

• 17. 12. 2010 10:34

xy5

Pájo, vím, že důchodci za vzniklou situaci nemohou - jen využívají systému jaký je. Nic s tím zde na fóru stejně neuděláme. Nikdo z odpovídajících jistě nic proti důchodcům nemá - většína z nich jistě s nimi žije v poklidu v rodině a jsou rádi, že je mají (rodiče, prarodiče).
      Pokud jste ale soudný, tak musíte uznat, že posunout hranici u žen z 55 let na 72 let a u můžů z 60 let také na 72 let není normální. Vím, že se postupuje postupně, ale ta hranice 72 let je reálná (pokud ji ještě do budoucna nezvednou). Umíte si představit sebe, že byste celý život MUSEL pracovat až do 72 let, v té době byste si musel našetřit na důchod a pak teprve nějaký důchod dostal? Tedy žádný důchod + přivýdělek navíc.Taková je totiž budoucnost našich dětí a vnoučat.
      Už se k tomu nechci vyjadřovat, jak jsem již několikrát uvedla - proti důchodcům nic nemám, jen se mi nelíbí systém, který je pro přiznávání důchodů do budoucna nastaven.

• 17. 12. 2010 10:45

pája

>
      >Pájo, vím, že důchodci za vzniklou situaci nemohou -
      >jen využívají systému jaký je. Nic s tím zde na fóru
      >stejně neuděláme. Nikdo z odpovídajících jistě nic proti
      >důchodcům nemá - většína z nich jistě s nimi žije v
      >poklidu v rodině a jsou rádi, že je mají (rodiče,
      >prarodiče).
      >Pokud jste ale soudný, tak musíte uznat, že posunout
      >hranici u žen z 55 let na 72 let a u můžů z 60 let také
      >na 72 let není normální.

V tom s Vámi naprosto souhlasím, úspory řešit na úkor řadových občanů a přitom jinde vyhazovat miliony považuji za svinstvo prvního řádu, a tom spočívá problém našeho systému. Bohužel tato diskuze trochu ujela jinam, ale to se stává.

Vím, že se postupuje
      >postupně, ale ta hranice 72 let je reálná (pokud ji ještě do
      >budoucna nezvednou). Umíte si představit sebe, že byste
      >celý život MUSEL pracovat až do 72 let, v té době
      >byste si musel našetřit na důchod a pak teprve nějaký
      >důchod dostal? Tedy žádný důchod + přivýdělek navíc.Taková
      >je totiž budoucnost našich dětí a vnoučat.
      >Už se k tomu nechci vyjadřovat, jak jsem již
      >několikrát uvedla - proti důchodcům nic nemám, jen se mi nelíbí
      >systém, který je pro přiznávání důchodů do budoucna
      >nastaven.

• 17. 12. 2010 10:49

tato diskuse se týkala práce důchodců, tak jsem se vyjádřila k jednomu aspektu - souběhu důchodu a výdělku. z toho přece neplyne, že mám averzi k důchodcům.
      při denním pinožení za zajištěním výdělku a zajištěním náročné péče o jednu z důchodkyň jsem možná uvízla v přízemním náhledu na realitu, bez vidění širších souvislostí. třeba se mi podaří se polepšit :)

• 16. 12. 2010 15:36

Hanah (neregistrovaný)

jsem také pracující důchodkyně. Z důchodu, který dostávám bych nevyžila proto musím pracovat. Jednou se vy mladí také k důchodu dopracujete a uvidíte jak na tom budete. A proč si zaměstanvatel radši vybere důchodce, protože ten většinou pracuje tak jak to zaměstnavateli vyhovuje. Mladí by chtěli hned všechno znám to ze svého okolí, platy benefity a podobně,ale ve většině případech by moc za to pracovat nechtěli. Bylo by nejlepší nás všechny důchodce postřílet, aby Vám nepřekáželi.!!!!!

• 16. 12. 2010 15:47

xy5

Milá paní, pokud půjdou mladí do důchodu až v 72 letech (proto začala tady tato debata), tak budou rádi, že se důchodu vůbec dožijí. A důchod (i když v té době jistě bude všechno dražší), budou mít možná nižší než máte v dnešní době Vy. Jinak všem důchodcům přeji, aby se ve zdraví dožili co nejvyššího věku, užili si stáří i vnoučat (pokud je mají). Naše vnoučata až budou důchodci už v důchodu pracovat nebudou - určitě ne v takové míře´jako je rozšířená práce mezi důchodci nyní, protože ani nyní v 72 letech moc lidí nepracuje na plný úvazek (nepočítám politiky - ti zvládnou v tomto věku několik PP). Pokud žena odešla do důchodu v 54 letech, tak si jistě ráda nějakou Kč přilepšila, ale pokud se bude odcházet po 60. nebo dokonce 70. věku života, tak každý bude rád, že bude doma a bude se bát, aby nepotřeboval lékaře (na to mít asi nebude). A co se týká mě, ani nevíte, jak bych ráda šla do předčasného důchodu - bohužel nemohu, už mám také hodně roků přidáno.

• 16. 12. 2010 16:52

yx (neregistrovaný)

přesně tak, já mám taky 6 let přidáno. Takže ty bych taky klidně pracovala souběžně s důchodem. Jenže já žádný souběh důchodu (podstatně menšího, než mají stávající důchodci, protože mně už se budou krátit náhradní doby - vzdělání, MD) a práce mít nebudu. Stávající důchodci taky většinou víc jak 6 let navíc nepracují. Takže nám souběh práce + pobírání důchodu opravdu nehrozí.

• 17. 12. 2010 8:52

Důchodce pracuje, jak zaměstnavatel požaduje, možná i proto že má další příjem - svůj důchod jistý. to mladý nemá.
      jak lze vyžít z důchodu, to neumím plně posoudit, z podpory v nezaměstnanosti to též moc důstojné není, a rozhodně ji dostanente na kratší dobu než důchod. pokud mohou důchodci pracovat, ať pracují, ale nepobírají důchod ještě k tomu.
      tomu prostě neporozumím.
      já mladá ( 40 let ) si o benefitech 13. platech, příspěvku na penzijní, nechám jen zdát, plat - pracuji teď jako fakturantka - zástup za MD - je skoro stejně důstojný jako důchod mé babičky.
      nemyslím, že by mi důchodci překáželi, když již deset let bez jakéhokoli třebas jen morálního ocenění, pečuji o dnes 92 letou babičku, tak mám docela přesnou představu, co stáří obnáší, včetně např. boje o to, aby starému člověku byla poskytnuta zdravotní péče stejná jako mladému atd.

• 17. 12. 2010 11:39

růža (neregistrovaný)

Plně s Vámi souhlasím, jen postřehy ze svého okolí - vedoucí prac. zůstal po přiznání st. důchodu i nadále v PP - za 5 let podnik stagnoval, do růstu a změn v podniku neměl sebemenší zájem, prý ať je provede ten po něm.
      Kolik je st. důchodců, kteří manuálně pracovali či byli přímo v provozu než odešli do st. důchodu a jsou i teď zaměstnáváni? Většina těch přesluhujících je - promiňte- právě z vedoucích míst, kanceláří!!! Jak Vy tvrdíte "odborníci", kteří dělají za méně peněz?? Kde je ZP o dikriminaci, v tomto případě - za stejnou práci-=stejná odměna!!
      A velmi bych se divila, kdyby důchodkyně na postu vedoucí pracovala za poloviční plat či jen za minimální mzdu!!! Aspoň co vím ve svém okolí!!!!
      Dále k těm st. důchodcům - uvědomuje si někdo, jaké byly průměrné věkové hranice pro muže a ženy dožití!! Dříve měli důchodci asi 20 let na pobírání st. důchodů, aby si jej stačili užít, když na něj tak dlouho dělali.
      Dnes, kdy se věková hranice dožití posunula na 73,5 let u mužů a 80 let u žen (údaj od ČSSZ A ČSÚ), mi tedy řekněte, jak dlouho si budou nastávající důchodci toho důchodu užívat, když dle předběž. výpočtu půjdou do st.důchodu v 75 letech.
      A navíc, dříve každý marodil i měsíc s chřipkou či nachlazením (poznatek z praxe!!!), neřku-li nemocenské byly delší dobu (viz. pravidelné hlášení ČSSZ - výdaje na nemocenské pojištění pokleslo, je méně neschopností a je kratší neschopnost).
      Dnes všichni lehčí nemoci přecházíme, pak se nám to po letech pěkně nasčítá, až půjdeme do st. důchodu!
      Mám tušení, že to je dobře mířená politika těch nahoře, zaměstnaci odchází v důchodovém věku NE do starobního důchodu, ale rovnou z práce a nohama napřed!

• 17. 12. 2010 11:44

Kara (neregistrovaný)

Po přečtení všech příspěvků o tom, zda si současní důchodci na svůj důchod v minulosti "naspořili" (s čímž nesouhlasím, protože oni sice tehdy odváděli, ale svými daněmi živili důchodce tehdejší) nebo zda mají či nemají pracovat při pobírání důchodu a podobně si kladu jinou otázku. Jak dlouho tento důchodový systém vydrží? Vždyť lidstvo je tady už tak dlouho a jak dlouho je zaveden dnešní důchodový systém (když navíc odmyslíme penzijní systém, který byl kdysi určen jen bývalým státním zaměstnancům)? Dnešní důchodový systém je tady tak kraťoučkou dobu a už hapruje. Možná mně řeknete, že se chci vrátit pár set let (a ani tak dlouho do minulosti nemusíme) zpět, kdy staří lidé, kteří už se neuživili vlastní prací, žili jen z toho, co si naspořili nebo je živili potomci nebo měli svůj výměnek na statku. To ani nechci. Ale myslím, že to tak dopadne.

• 17. 12. 2010 14:29

jkj (neregistrovaný)

>>>nás všechny důchodce postřílet, aby Vám
      >>>nepřekáželi.!!!!!
      >>Důchodce pracuje, jak zaměstnavatel požaduje, možná i
      >>proto že má další příjem - svůj důchod jistý. to
      >>mladý
      >>nemá.
      >>jak lze vyžít z důchodu, to neumím plně posoudit, z
      >>podpory v nezaměstnanosti to též moc důstojné není, a
      >>rozhodně ji dostanente na kratší dobu než důchod.
      >>pokud
      >>mohou důchodci pracovat, ať pracují, ale nepobírají
      >>důchod ještě k tomu.
      >>tomu prostě neporozumím.
      >>já mladá ( 40 let ) si o benefitech 13. platech,
      >>příspěvku na penzijní, nechám jen zdát, plat - pracuji
      >>teď
      >>jako fakturantka - zástup za MD - je skoro stejně
      >>důstojný jako důchod mé babičky.
      >>nemyslím, že by mi důchodci překáželi, když již deset
      >>let bez jakéhokoli třebas jen morálního ocenění,
      >>pečuji o dnes 92 letou babičku, tak mám docela
      >>přesnou
      >>představu, co stáří obnáší, včetně např. boje o to,
      >>aby
      >>starému člověku byla poskytnuta zdravotní péče stejná
      >>jako mladému atd.
      >
      >Po přečtení všech příspěvků o tom, zda si současní
      >důchodci na svůj důchod v minulosti "naspořili" (s čímž
      >nesouhlasím, protože oni sice tehdy odváděli, ale svými
      >daněmi živili důchodce tehdejší) nebo zda mají či
      >nemají pracovat při pobírání důchodu a podobně si kladu
      >jinou otázku. Jak dlouho tento důchodový systém vydrží?
      >Vždyť lidstvo je tady už tak dlouho a jak dlouho je
      >zaveden dnešní důchodový systém (když navíc odmyslíme
      >penzijní systém, který byl kdysi určen jen bývalým
      >státním zaměstnancům)? Dnešní důchodový systém je tady tak
      >kraťoučkou dobu a už hapruje. Možná mně řeknete, že
      >se chci vrátit pár set let (a ani tak dlouho do
      >minulosti nemusíme) zpět, kdy staří lidé, kteří už se
      >neuživili vlastní prací, žili jen z toho, co si naspořili
      >nebo je živili potomci nebo měli svůj výměnek na statku.
      >To ani nechci. Ale myslím, že to tak dopadne.

• 17. 12. 2010 14:30

jkj (neregistrovaný)

>>>>nás všechny důchodce postřílet, aby Vám
      >>>>nepřekáželi.!!!!!
      >>>Důchodce pracuje, jak zaměstnavatel požaduje, možná i
      >>>proto že má další příjem - svůj důchod jistý. to
      >>>mladý
      >>>nemá.
      >>>jak lze vyžít z důchodu, to neumím plně posoudit, z
      >>>podpory v nezaměstnanosti to též moc důstojné není, a
      >>>rozhodně ji dostanente na kratší dobu než důchod.
      >>>pokud
      >>>mohou důchodci pracovat, ať pracují, ale nepobírají
      >>>důchod ještě k tomu.
      >>>tomu prostě neporozumím.
      >>>já mladá ( 40 let ) si o benefitech 13. platech,
      >>>příspěvku na penzijní, nechám jen zdát, plat -
      >>>pracuji
      >>>teď
      >>>jako fakturantka - zástup za MD - je skoro stejně
      >>>důstojný jako důchod mé babičky.
      >>>nemyslím, že by mi důchodci překáželi, když již deset
      >>>let bez jakéhokoli třebas jen morálního ocenění,
      >>>pečuji o dnes 92 letou babičku, tak mám docela
      >>>přesnou
      >>>představu, co stáří obnáší, včetně např. boje o to,
      >>>aby
      >>>starému člověku byla poskytnuta zdravotní péče stejná
      >>>jako mladému atd.
      >>
      >>Po přečtení všech příspěvků o tom, zda si současní
      >>důchodci na svůj důchod v minulosti "naspořili" (s
      >>čímž
      >>nesouhlasím, protože oni sice tehdy odváděli, ale
      >>svými
      >>daněmi živili důchodce tehdejší) nebo zda mají či
      >>nemají pracovat při pobírání důchodu a podobně si
      >>kladu
      >>jinou otázku. Jak dlouho tento důchodový systém
      >>vydrží?
      >>Vždyť lidstvo je tady už tak dlouho a jak dlouho je
      >>zaveden dnešní důchodový systém (když navíc
      >>odmyslíme
      >>penzijní systém, který byl kdysi určen jen bývalým
      >>státním zaměstnancům)? Dnešní důchodový systém je tady
      >>tak
      >>kraťoučkou dobu a už hapruje. Možná mně řeknete, že
      >>se chci vrátit pár set let (a ani tak dlouho do
      >>minulosti nemusíme) zpět, kdy staří lidé, kteří už se
      >>neuživili vlastní prací, žili jen z toho, co si
      >>naspořili
      >>nebo je živili potomci nebo měli svůj výměnek na
      >>statku.
      >>To ani nechci. Ale myslím, že to tak dopadne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).