Koeficient DPH-krácení DPH

• (neregistrovaný)

16. 12. 2010 17:59

jsme výrobní firma, ale některé prostory pronajímáme jiným firmám. Jelikož jsou to většinou plátci DPH, tak nám koeficient vychází 1,0.
    U věcí výrobní povahy uplatňujeme plný odpočet a co souvisí s budovou v pronájmu, uplatní se krácený koeficient (ale jelikož je vždy 1,0, tak se v podstatě uplatní celý).
    Nyní jsme začli stavět novou výrobní halu a já jsem si neuvědomila, že v ní bude část pronajata nájemníkovi. Uplatnila jsem tedy plný nárok na odpočet a nevím, co teď s tím.
    Koeficient máme 1,0, takže jakoby máme plný nárok na odpočet, ale špatně jsem to uvedla v kolonkách DPH, kde jsem měla výstavbu zařazovat do kráceného odpočtu a dávala jsem rovnou plný odpočet.
    Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2010 13:01

anka (neregistrovaný)

Re: Koeficient DPH-krácení DPH
      No i tak se nic neděje, koeficient máte 1, a tento majetek podléhá přepočtu dle §78. V novele je prodlouženo až na 10 let.

• 17. 12. 2010 20:01

a (neregistrovaný)

Re: Koeficient DPH-krácení DPH
      přemýšlela jsem, zda mám během výstavby změnit ten odpočet z plného na krácený, ale to asi ted už nemusím, že? Jelikož jsem si přečetla, že v §79 je řečeno, že i kdybych použila krácený koeficient, tak to stejně musím přepočítat.
      Takže nechám plný po celou dobu výstavby. Pokud potom zjistím, že koeficienty mám každý rok 1,0, tak s tím stejně nebudu nic dělat, že ne?
      Ještě bych potřebovala rozumně vysvětlit §78/5, protože ten vzorec nechápu.
      Náklady na výstavbu probíhají již od roku 2008 a majetek bude dostavěn a zařezen v roce 2011. Takže letos §78 stále neřeším a začnu ho řešit až v 12/2011? A tam budu porovnávat koeficient platný pro rok 2011 s tím vypořádacím koeficientem, co spočítám ve 12/2011?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).