Jak zrušit smlouvu - zabudovaná okna

• (neregistrovaný)

16. 12. 2010 22:13

Dobrý den, prosím může mi někdo poradit, když jsem opakovaně reklamovala 20 vyměněných plastových oken a dveří v domku, víc než 4x tam přišel technik na opravu či seřízení, rámy už mám rozvrtané jak od vos a okna se každou chvíli zkroutí jinak, rámy také, je to jak z gumy. Někdy nejdou otevřít, jindy nejdou zavřít, pak zas nejdou vyklápět atd. Firmě jsem před 3 týdny dala písemně proti podpisu reklamaci - a nic se neděje. Před 3 dny jsem je upozornila mailem, že když to neodstraní nebo se se mnou nedohodnou do konce roku, zruším smlouvu a budu žádat jak zaplacenou cenu, tak nahradit obrovské škody, které tím vzniknou. Dům už je po vsazení oken (před 1,5 rokem) dávno v novém zateplení, fasádě, uvnitř jsou opravené parkety a koberce. Můj dotaz zní - jak zrušit smlouvu, když dodavatel neodstranil vady a když jen těžko mohu připustit vybourání 20 stavebních otvorů? Chtěla jsem opravu po jiné "okno-firmě" a ta řekla, že je to tak špatné, že to podle nich opravit nejde. Do domu mi fouká, teplo utíká a křivé rámy jsou zazděné v 45-60 cm tlustých zdech. Není nějaký předpis, jak se ruší smlouva?
    Možná sem ten dotaz nepatří, já nemám na advokáta, tak se ptám tady, kde jsou hodní lidé.
    Moc Vám děkuji a omlouvám se.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2010 9:28

... (neregistrovaný)

Re: Jak zrušit smlouvu - zabudovaná okna
      Pokud prodávající nechce uznat neodstranitelnou vadu u některých/všech oken, tak se bez znaleckého posudku neobejdete. Pouhé tvrzení jiné oknofirmy, že okna mají neodstranitelnou vadu, neobstojí. Na netu jistě najdete spoustu informací k možnostem řešení (např. při opakované reklamaci stejné vady), takto z dálky poradit nelze. Obecné možnosti řešení jsou následující (zkopírováno):

Vady odstranitelné
      - oprava na místě samém, anebo u strojírenských výrobků zaslání příslušného náhradního dílu s tím, že prodávající platí demontáž vadného dílu a montáž nového náhradního dílu;
      - strany smlouvy se též mohou dohodnout, že si kupující vadu odstraní sám a prodávající mu zaplatí náklady s tím spojené, přičemž si prodávající sjedná horní limit takových nákladů;
      - prodávající poskytne kupujícímu slevu z ceny k úplnému vyřízení nároků z titulu vad, jde o paušální sumu bez ohledu na to, kolik bude odstranění vad stát;
      - dalším řešením může být dodání nového bezvadného výrobku.

Vady neodstranitelné
      - poskytnutím sleva z ceny, odpovídající snížené užitné hodnotě dodaného výrobku;
      - dodání nového bezvadného výrobku;
      - možností také je, že kupující odstoupí od smlouvy a strany si vrátí poskytnuté plnění.

• 17. 12. 2010 9:34

... (neregistrovaný)

Jo, odpověď na vaší otázku je: odstoupením od smlouvy. :-) Ale to po přečtení odstavce k neodstranitelným vadám, již víte.

• 19. 12. 2010 20:55

Anežka (neregistrovaný)

jak zrušit smlouvu, když jsou vady oken neodstranitelné a asi musím připustit vybourání 20 stavebních otvorů? Jak se ruší smlouva?

>Vady neodstranitelné
      >- možností také je, že kupující odstoupí od smlouvy a
      >strany si vrátí poskytnuté plnění. TO NESTAČÍ

Děkuji za snahu,já vím,když budu mít papír soudního znalce, že 17 oken a 3 dveře jsou z nekvalitního (měkkého) materiálu, takže teplo utíká, i když okno nejde otevřít (dle vnější teploty), za opravitelné to neoznačí. A vzájemně si vrátit - na to se ptám. Jak jim vrátím okna s rámy nejen zazděnými, ale také zvenku zčásti pod polystyrenem a fasádou - co si počnu, když to vybourají, udělají větší škodu než byla cena všech oken a odjedou - může jim soud přikázat, aby to zadali externí firmě, protože už si nepřeju, aby po těch 4 špatně vyřešených reklamačních "opravách" v domku na něco sahali? Je to strašné - teplo utíká, topím pánubohu do oken a oni mlčí. Zaplaceno dostali - a když cokoli udělám na své náklady, nemám nikde jistotu, že to z nich dostanu - ani se soudem. Přejmenují firmu a klidně pojedou dál? Když jsou s.r.o., tak asi na ně s velkými nároky nikdo nemůže. Okna stála 200 tisíc a fasáda přes 300 tis. Vydala jsem se z peněz, žádost o dotace je "u ledu",já beru malý důchod a živím nezaměstnaného syna.
      Peníze jsem do toho vrazila všechny,nemohu zaplatit a pak vymáhat částku + platit soudy a advok. Nějak musím získat peníze na bourání a nové, nebo aby to objednali a zaplatili rovnou oni. Tedy - předělávku. Opravitelné to není - rámy oken jsou jako z gumy, to nevytvrdíte ...
      Včera mi napsal jeden advokát a tvrdí, že se musím držet smlouvy jako klíště, protože to je moje jediná jistota. Když od ní odstoupím, nemám nic a nikdo mi není nic povinný ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).