Re: kontrola výpočtu mateřské
výše mateřské se Vám počítá dle mého názoru jen z platu (ne ze sociálních dávek - nemoc, mateřská, rodičovská..)
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
Takže je to 70% denního vyměřovacího základu (koukněte na pásku)
denní vyměřovací základ (DVZ) máte i pro výpočet nemocenské - uvádí se také (koukněte na výpis z banky - pokud Vám chodila nemocenská na účet nebo na složenku pokud poštou..) musíte ho tam mít uvedený (já osobně dostávala nemocenskou na účet a tento údaj jsem tam měla krásně vypsaný...) do výpočtu se počítá rok - 12 měsíců co jste pracovala před nástupem na mateřskou nebo nemocenskou....
viz. stránky sociálky v předchozí odpovědi:
Denní vyměřovací základ se u PPM zjistí tak, že se započitatelný příjem zúčtovaný v rozhodném období (zpravidla období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou) dělí počtem „započitatelných“ kalendářních dnů připadajících na toto rozhodné období. Takto stanovený průměrný denní příjem podléhá redukci, která se u PPM provede tak, že částka do první redukční hranice se počítá 100%, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60%, z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30% a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží. Tento způsob redukce platí u pojištěnců, kteří nastoupili na PPM od 1. 6. 2010. Ke stanovení výše PPM u pojištěnců, kteří nastoupili na PPM před 1. 6. 2010, lze nalézt bližší informace ve sdělení „Změny v nemocenském pojištění od 1. 6. 2010“.
Bohužel neznám výpočet mateřské pro rok 2008....
Mateřská pro první dítě se Vám zřejmě počítala z r. 2007 (leden-prosinec) pro druhé dítě únor 2007 až leden 2008 (nebyl plat v lednu 2008 větší než předešlé měsíce?)...
Bez konkrétních čísel Vám, ale nikdo přesnou částku nevypočítá (nicméně nemyslím si, že by ČSSZ měla toto špatně..) Zkuste dohledat denní vyměřovací základ jak bylo popsáno v min. odpovědích ať už z pásek nebo složenek...a nebo si rovnou zavolat na příslušnou ČSSZ (dle sídla zaměstnavatele) - číslo najdete také na jejich stránkách...a budete to mít jisté na 100 % :o)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 12. 2010 15:41
prosím o pomoc, v červenci 2008 se mi narodila dcera,poslední měsíc kdy jsem pracovala byl leden 2008 s příjmem 15693,-hrubá mzda, v únoru od 6.2.jsem byla v PN, takže můj hrubý příjem byl 3254,-kč.od té doby do porodu jsem nepracovala,byla jsem na neschopence,pak mateřská, od 15.12. rodičovský příspěvek až do 10.11.2010, potom znovu mateřská,10.12. 2010 se mi narodil syn.jde mi o to, že mi poslali přes 11 tisíc mateřskou a mě se to zdá dost,bojím se, abych nemusela něco vracet.je tu někdo, kdo mi pomůže to přepočítat? děkuji vám moc....rok 2007 jsem pracovala celý.když jsem se ptala zaměstnavatele,řekli mi, že požadovali po nich pouze příjem roku 2008.martina