Re: Výpočet PPM
MATEŘSKÁ se počítá z příjmů od zaměstnavatele- ne ze sociálních dávek = nemocenská, takže neschopnost Vám rozhodně nesníží denní vyměřovací základ ze kterého se mateřská počítá....
O vybrání dovolené si zažádejte mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou - po mateřské dovolené nastoupíte u zaměstnavatele klasickou dovolenou ( rok 2010 a 2011 celý) a potom rodičovskou dovolenou na Vámi zvolenou dobu... jsou to příjemné peníze navíc k rodičovskému příspěvku od sociálky.... :o)
Můžu jen ještě otázku? Pokud bych si vybrala dovolenou za rok 2010 ještě před nástupem na mateřskou - v červnu (a zároveň by mi byly vyplaceny i prémie za rok 2010 - v tom červnu) - zvýšila by se mi nějak výrazněji mateřská?
Dovolenou mám 10 dnů z roku 2010 - takže kdybych se nechala "uznat" a vybrala si dovolenou (do práce samozřejmě nepůjdu) tak za dovolenou 10 dní dostanu cca 10 tisíc hrubého + 18 tisíc prémie... mělo by to nějaký výraznější vliv na moji PPM (jinak si dovolenou vyberu až po skončení mateřské a předpokládám, že prémie dostanu také potom)?
Záleží jaký průměr máte za tento odpracovaný rok - jestli jste vybírala také dovolenou (a počítám, že více jak 10 dní) a měla jste tento rok stejné prémie jako dostanete př. rok tak to vyjde asi nastejno..(minus nemocenská, kterou dostanete pokud zůstanete na neschopence..)
Z tohoto průměru (rok zpětně) se Vám bude také počítat neschopnost..(takže částku uvidíte na první "výplatě" od ČSSZ - je to zkratka DVZ - zkuste kouknout i na pásku - někdy zaměstnavatel uvádí..)
Hlavně si nezapomeňte mezi mateřskou a rodičovskou o dovolenou požádat u zaměstnavatele...
Prémie jsou věcí zaměstnavatele...musíte se asi domluvit s ním (praktičtější pro něj asi bude Vám prémie vyplatit v prvním měsíci, kdy budete na proplácené dovolené - budete i klasicky dostávat pásky...)
Jinak konkrétní čísla výpočtu mateřské:
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 12. 2010 13:43
Dobrý den,
mám rizikové těhotenství a budu pravděpodobně celých 9 měsíců na nemocenské. PPM se, tuším, vypočítává z platu za posledních 12 měsíců - budu mít tedy kvůli 9 měsícům nemocenské nízkou PPM??
(plánovaný porod je 7.8.2010)
Plus mám ještě jeden dotaz - v červnu dostáváme u nás ve společnosti relativně vysoké prémie - cca 18 tisíc. Bylo by pro mě výhodné nechat se na červen "uschopnit" a vybrat si dovolenou z roku 2010, která mi ještě zbývá? (Dostala bych i prémie - bude to mít nějaký výrazný vliv na PPM??). O prémie zřejmě nepřijdu, jelikož jsou za práci odvedenou v roce 2010, jen bych je dostala až po skončení mateřské dovolené, při nástupu na rodičovskou dovolenou - zajímá mě tedy jen efekt na PPM.
Moc děkuji za odpovědi, bojím se, že budu mít nízký příspěvek.. nepočítala jsem s tím :-((