Re: § 78 Úprava odpočtu daně
Je třeba se zabývat spíše § 13 ZDPH - co znamená "zabavení" v tomto případě. Jde o nějakou formu převodu (či přechodu) vlastnictví. Na základě této skutečnosti bude třeba provést odvod DPH.
Odpisy - klasicky poloviční odpis (pokud nejde o odpisy mimořádné).
Re: § 78 Úprava odpočtu daně
Jednalo by se o převod vlastnického práva. Musíte mít jakési vyúčtování s poskytovatelem úvěru. Jakmile došlo k převodu vlastnického práva k autu na úvěrovou společnost, mělo být odvedeno DPH z ceny, za jakou bylo auto vl. právo převedeno.
Jelikož uplatňujete odpisy dle § 30a, tedy s přesností na měsíce, pak si uplatníte poslední odpis za měsíc, kdy došlo k převodu vl. práva.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 12. 2010 12:30
Dobrý den, moc prosím o radu:
V roce 2009 jsem začala podnikat, vedu DE, plátce DPH. V červnu 2009 jsem si pořídila auto, vložila do majetku. Na toto auto jsem měla úvěr. Jelikož mi podnikání nešlo, úvěr jsem neplatila, tak mi bylo auto v červenci 2010 úvěrovkou zabaveno. Prosím, jak to bude dále s evidencí?
Platí na mě § 78 Úprava odpočtu daně? Pokud ano, musím teď odvést ve 4Q DPH, že? Jak ale to DPH vypočtu? Moc tomu nerozumím, poradí někdo s výpočtem?
Cena auta bez DPH 299.000,-
DPH 56.810,-
Co s odpisama? Za rok 2010? Mohu použít třeba jen zkrácené odpisy, nebo žádné? A ještě, co provést se zůstatkovou cenou? Děkuji moc za odpovědi