Re: Invalidní důchodce a pojištění 2011
Pokud by bylo placeno nemocenské pojištění je ještě tato změna:
OSVČ, která je účastna dobrovolného nemocenského pojištění, bude posouzena od 1. 1. 2011 vždy jako OSVČ, která vykonává hlavní samostatnou výdělečnou činnost. A to i přesto, že mohou trvat důvody pro výkon vedlejší činnosti. Tato OSVČ je vždy povinna platit zálohy na pojistné na důchodové pojištění alespoň v minimální výši, nebo podle výše dosaženého daňového základu za předchozí kalendářní rok. Pro rok 2011 činí minimální záloha na pojistné na důchodové pojištění při výkonu hlavní činnosti 1 807 Kč.
Re: Invalidní důchodce a pojištění 2011
Děkuji za doplnění. Pokud si OSVČ (vedlejší činnost) platila nemocenské pojištění, je vhodné se včas odhlasit (do 31.12.2010) či nezaplatit nemocenské pojištění za leden a následující měsíce, jinak se v podstatě z vedlejší činnosti stává hlavní. To se týká pouze SP nikoliv ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 12. 2010 15:56
Jsem OSVČ, invalidní důchodce. V roce 2010 jsem platil zálohy na SP a ZP vypočtené podle podaného přehledu za rok 2009. Podnikání mám jako činnost vedlejší.
Zůstává tento systém i pro rok 2011 nebo se ruší vedlejší činnost co se týče social. a zdrav. pojištění OSVČ?