Přestavba vozu na LPG

• (neregistrovaný)

28. 12. 2010 20:01

Dobrý den, mám dotaz, když je osobní auto přestaveno na LPG, jak je to se silniční daní? Auto bylo přestaveno dne 30.9.2010. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2010 11:17

alen1 (neregistrovaný)

Re: Přestavba vozu na LPG
      §14 zák. o silniční dani
      Provedená přestavba vozidla, která má za následek změnu základu daně a roční sazby daně, nemění daňovou povinnost v průběhu zdaňovacího období.
      Takže až od roku 2011 bude bráno jako vozidlo na LPG.

• 29. 12. 2010 11:46

D.V. (neregistrovaný)

dokáže mi to někdo líp vysvětlit prosím?
      Tak nad tímto problémem dumám už dlouho - taky jsem si to tak myslela, ale na druhou stranu - při změně vozidla na LPG nedochází ke změně základu daně ani roční sazby daně... U takovéhoto vozidla přece zůstává v DaP vše stejné (základ daně i roční sazba) až poté se vyplní osvobození dle § 3, takže se mi to moc nezdá :(

• 29. 12. 2010 12:47

alen1 (neregistrovaný)

Re: beru zpět - lze již v roce 2010
      Omlouvám se, přehlédla jsem stanovisko MF
      Vyjádření MF

Pojem osvobození vyjadřuje skutečnost, že poplatníkovi v konkrétním případě vznikla daňová povinnost, avšak splní-li podmínky stanovené zákonem, je od daňové platební povinnosti osvobozen.

Podle § 9 ZDS se vznik nároku na osvobození posuzuje stejně jako zánik daňové povinnosti.

Ve smyslu § 8 odst. 2 ZSD zaniká u vozidel daňová povinnost v kalendářním měsíci, v němž pominuly rozhodné skutečnosti uvedené v § 2 odst. 1 ZDS.

V případě přestaveb vozidel, které nemají za následek změnu základu daně a roční sazby daně, nedochází ke změně základu daně ani roční sazby daně vozidla, proto se v těchto případech ustanovení § 14 ZDS neuplatňuje. Při přestavbách vozidel tohoto druhu má pak poplatník možnost řádně uplatnit osvobození od daně již od kalendářního měsíce, ve kterém byla přestavba uskutečněna.

V případě vozidel, která jsou přestavěna na alternativní pohon LPG či CNG, je zákonným předpokladem pro možnost uplatnění osvobození podle § 3 písm. f) ZDS skutečné používání tohoto druhu paliva. Pokud tedy vozidlo má zařízení na alternativní používání LPG či CNG a toto palivo je při provozování vozidla používáno, je takové vozidlo od daně silniční osvobozeno, i když je při provozu vozidla konstrukčně vynuceně používán benzín, např. při vstřikování paliva, při startování, rozjezdu, zahřátí motoru na provozní teplotu před přepnutím na LPG či CNG apod. Jednotlivé možnosti osvobození ve smyslu § 3 písm. f) ZDS je třeba posuzovat vždy individuálně.

• 3. 1. 2011 10:20

Marcela0478 (neregistrovaný)

Re: beru zpět - lze již v roce 2010
      Já vím, kdo hledá najde, ale toto vyjádření potřebuji najít a nedaří se mi, můžete mi prosím dát odkaz? velice děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).