Změny na zálohy SP vedlejšák OSVČ?

• (neregistrovaný)

29. 12. 2010 11:25

Prosím,doslechla jsem se že od 1.1.2011 bude povinnost i pro vedlejší činnost platit zálohy na OSSZ na pojistné na důch.pojištění min. 1807,-(29,2% z 6185,-),jako z hlavní činnosti!Je to možné?
    A co když si přivydělává jen některé měsíce, nepravidelně?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2010 11:45

V. (neregistrovaný)

Re: Změny na zálohy SP vedlejšák OSVČ?
      Pokud jste jako OSVČ s vedlejší činnosti nahlášen k nemocenskému pojištění, tak se od 1.1.2011 stáváte OSVČ s hlavní činností s povinností platit min. zálohy.
      A to i v případě, že jste souběžně zaměstnán nebo studující nebo důchodce,...

• 29. 12. 2010 11:56

BP (neregistrovaný)

Re: Změny na zálohy SP vedlejšák OSVČ?
      Nedávno mně to dost vyděsilo, ale myslím, že chápu ten výklad tak, že se to týká jen těch OSVČ vešdlejších, které si platí to dobrovolné nemocenské pojištění. Snad jsem to pochopila dobře, zde je výňatek článku:

OSVČ, která je účastna dobrovolného nemocenského pojištění, vykonává od 1. 1. 2011 vždy hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Přestože mohou trvat důvody pro výkon vedlejší činnosti, činnost bude posouzena jako hlavní samostatná výdělečná činnost z důvodu účasti na nemocenském pojištění OSVČ. Tato OSVČ je vždy povinna platit zálohy na pojistné na důchodové pojištění alespoň v minimální výši nebo dle výše dosaženého daňového základu v předchozím kalendářním roce. Pro rok 2011 činí minimální záloha na pojistné na důchodové pojištění při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti 1807 Kč.

BP

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).