Výše stravného

• (neregistrovaný)

29. 12. 2010 13:27

Majitel firmy chce zaměstnancům poskytnout nejvyšší stravné,
    ale ne příspěvek z rozdělení zisku.
    Jsou pro tuzemské sl. cesty následující tarify pro rok 2011 platné?

63,- 5-12 hodin
    95,- déle než 12 hodin, nejdéle 18 hodin
    149,- déle jak 18 hodin

nebo můžeme použít hodnoty až níže uvedeno (tarify uvedené pro veřejnou sféru)
    74,- 5-12 hodin
    114,- déle než 12 hodin, nejdéle 18 hodin
    178,- déle než 18 hodin
    Někde jsem četla, že je to možné, ale nevím kde. Začínám s pokladnou.
    Děkuji. Vlasta J.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 12. 2010 0:08

Vojta B. (neregistrovaný)

Re: Výše stravného
      Pro firmu bude daňově uznatelným nákladem stravné (jako cestovní náhrada) v jakékoliv výši, třeba 1000 Kč/den. Částku nad 74, 114, 178Kč (v roce 2011) je však třeba zdanit a odvést z ní ZP a SP u zaměstnance.

• 3. 1. 2011 7:46

Vlasta J. (neregistrovaný)

>>Majitel firmy chce zaměstnancům poskytnout nejvyšší
      >>stravné,
      >>ale ne příspěvek z rozdělení zisku.
      >>Jsou pro tuzemské sl. cesty následující tarify pro
      >>rok
      >>2011 platné?
      >>
      >> 63,- 5-12 hodin
      >> 95,- déle než 12 hodin, nejdéle 18 hodin
      >>149,- déle jak 18 hodin
      >>
      >>nebo můžeme použít hodnoty až níže uvedeno (tarify
      >>uvedené pro veřejnou sféru)
      >> 74,- 5-12 hodin
      >>114,- déle než 12 hodin, nejdéle 18 hodin
      >>178,- déle než 18 hodin
      >>Někde jsem četla, že je to možné, ale nevím kde.
      >>Začínám s pokladnou.
      >>Děkuji. Vlasta J.
      >
      >Pro firmu bude daňově uznatelným nákladem stravné
      >(jako cestovní náhrada) v jakékoliv výši, třeba 1000
      >Kč/den. Částku nad 74, 114, 178Kč (v roce 2011) je však
      >třeba zdanit a odvést z ní ZP a SP u zaměstnance.

• 31. 1. 2011 10:19

NB (neregistrovaný)

a mohu u zaměstnance použít nevyšší sazby pokud jsem s.r.o. ? muzu použít dle parag. 176 ? musíme mít napsané ve smernici ?

• 31. 1. 2011 11:36

Podle §6 odst. 7 písm. a) ZDP u zaměstnanců u všech typů zaměstnavatelů (tedy i s.r.o.) není zdanitelným příjmem náhrady cestovních výdajů (a tedy i stravné) do výše stanovené pro zaměstnance státu apod., tj. do oněch 74, 114, 178 Kč. Tj. tyto limity se týkají všech zaměstnavatelů.

Do směrnice je vhodné uvést, v jaké výše se bude poskytovat stravné, příp. způsob krácení atd.
      Pro daňové účely to ale není důležité, tam se to prostě do limitu nezdaňuje a nad limit zdaňuje.

• 31. 1. 2011 11:46

NB (neregistrovaný)

ano, dekuji, ale asi jsem se spatne vyjadrila, jde mi ted o danove uznateleny naklad firmy. ta nevyssi hranice...., ze v zakoniku prace je to rozdelene do dvou parag. a ted nevim, zda kdyz si uplatnime dle par. 176, miuzeme mit i v dan. nakladech. osetrit smernici ?
      omlouvam se, ale nikdy jsme stravne nemeli a ted mame obchodaky, tak s tim zacinam... :(

• 31. 1. 2011 12:18

Vy to neuplatňujete podle §176 ZP (to ani nemůžete), ale podle § 163 ZP, kde jsou stanoveny minimální částky stravného a vy samozřejmě můžete dát zaměstnancům stravné vyšší, např. oněch 74, 114, 178 Kč. Takže oni to nemusí zdaňovat, platit z toho ZP a SP a pro vás to bude daňově uznatelné. Podle §24 odst. 2 písm. zh) ZDP jsou daňový nákladem cestovních výdajů do výše stanovené zvláštním právním předpisem, v tomto případě § 163 ZP, a to splneno je (není tam žádný horní limit). Daňové náklady zaměstnavatele nejsou v tomto případě nijak limitovány.

A to bez ohledu na VP směrnice. V tomto smyslu tedy ve směrnici nic ošetřeno být nemusí, ta směrnice je čistě pro pracovněprávní účely, tj. stanovení nároku zaměstnanců na stravné, na daně to v této věci nemá vliv.

• 31. 1. 2011 12:23

NB (neregistrovaný)

super, dekuij moc za vysvetleni, nechapala jsem ten "zvlastni predpis" jak si vysvetlit, ale pokud staci se odkazat na par. zp,tak super.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).