Re: dovolená a ukončení PP 31.1.2011
§ 348
(1) Jako výkon práce se posuzuje doba
a) kdy zaměstnanec nepracuje pro překážky v práci, s výjimkou doby pracovního volna poskytnutého na žádost zaměstnance, bylo-li předem sjednáno jeho napracování, a doby, po kterou byla práce přerušena pro nepříznivé povětrnostní vlivy,
b) dovolené,
c) kdy si zaměstnanec vybírá náhradní volno za práci přesčas nebo za práci ve svátek,
d) kdy zaměstnanec nepracuje proto, že je svátek, za který mu přísluší náhrada mzdy, popřípadě za který se mu jeho měsíční mzda nebo plat nekrátí.
Zaměstnavatel kecá - § 214 i 212 hovoří o konání práce a § 348 pak upřesňuje, co dalšího se také považuje za výkon práce.
Ale oni znovu tvrdí, že když si budu čerpat dovolenou, nárok mi nevznikne (ale kdybych jí vyčerpala v prosinci, nárok mi vznikne - to mi rozum nebere) a prostě s nimi není jiná domluva, prý je buzeruju. Zkusím podat dotaz na Ministerstvo práce? Nemáte s tím zkušenost?
Ono je to trochu složitější.
Leden má přesně 21 dní, takže pokud v těch 21 dnech budete čerpat ještě "starou dovolenou" bude započtena jako výkon práce a za leden vám vznikne nárok na 1/12 celoroční výměry.
Jestliže nemáte již starou dovolenou, musíte odpracovat celých 21 dní, protože zaměstnavatel vám nemusí poskytnout k čerpání dovolenou dřív, než na ni vznikne nárok.
Zároveň ale v OBOU případech vznikne nárok na 1/12, ovšem zaměstnavatel je povinen (protože vám ji neumožnil čerpat, což nemusí) vám ji při skončení pracovního poměru proplatit.
Takže když to shrnu - jestliže odpracujete skutečně 21 dní = nárok na 1/12, jestliže "odpracujete " 21 dní součtem skutečně odpracovaných dní + čerpání staré dovolené = nárok na 1/12, který ale nemusí umožnit čerpat , ale musí proplatit v poslední výplatě.
Je to tak. Jak jsem pochopila, problém je v tom, že zaměstnavatel nechce uznat dny čerpání dovolené jako výkon práce. Výše Vám píšu, že nemá pravdu a vysvětluju proč. Není třeba psát dotaz na ministerstvo, stačí výklad uvedených paragrafů. Zkrátka práce plus čerpání dovolené rovná se výkon práce. A za 21 dnů výkonu práce v lednu Vám vznikne nárok na 1/12. Ovšem zda si nějakou dovolenou budete moci v lednu vybrat nebo zda budete muset celý leden pracovat a dovolená Vám bude proplacena, o tom rozhodne zaměstnavatel.
Já je sama nepřesvědčím, vedoucí mi přinesla zákoník práce s komentářem, kde se píše, že "zaměstnanec musí odpracovat převážnou část směny..." aby mu vznikl nárok, a podle ní pokud jsem na dovolené, tak nemohu směnu odpracovat a pokud se týká pojmu "výkon práce", tak to je prý pojem pro jiné účely, pro nárok na dovolené je platný termín "odpracovaná doba". Abych řekla pravdu, teď už mi nejde ani tak o ty dva dny dovolené, ale o to, abych je vůbec nějak přesvědčila.
K tomu nemohu říct nic jiného, než že nemají pravdu. § 348 říká, co se považuje za výkon práce a je to určeno i pro účely určování nároku na dovolenou. Vždyť i § 212, ve kterém se hovoří o určování nároku na dovolenou (při odpracování 60 dnů), mluví o konání práce. Řekněte jim, ať si to ověří na inspektorátu práce, který je oprávněn prověřovat dodržování pracovních zákonů.
Zkrátka - čerpání dovolené = výkon práce. A pokud budete konat práci aspoň 21 dnů, náleží 1/12. A kdybyste v kal. roce konala práci aspoň 60 dnů, vznikl by nárok na dvanáctinu za každý celý měsíc (viz § 212, 214 a 348).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 12. 2010 11:14
Dobrý den,
mám dotaz, jestli mám nárok na dovolenou za leden 2011, když budu čerpat dovolenou za rok 2010. Děkuji za radu